10 reden waarom spelen met je kind écht een goed idee is!

10 reden waarom spelen met je kind echt een goed idee is!

Laten we het niet te moeilijk maken, spelen is goed voor je brein en ontwikkeling!

Niet alleen voor je kleine spruit, maar ook voor jou. Ga maar eens na, als jij met je vrienden aan het spelen bent. Denk aan potje voetballen, tafeltennissen, spelletjesavonden, Klauteren en klimmen in een klimpark, smijten met ballen op de bowlingbaan… dan ben je toch gewoon even weg van alle chaos? Stap je toch even helemaal uit de dagelijkse sleur?
En misschien nog wel het belangrijkste, je maakt plezier en leert je vrienden heeeel goed kennen 😉

Nou zo werkt het ook voor je kind. Spelen is voor kinderen dé manier om de wereld te leren kennen, ontdekken en begrijpen. Tijdens het spelen is je kind keihard aan het leren. 

Volgens Fred Rogers is spelen ‘het werk van de kindertijd’. Er worden belangrijke vaardigheden ontwikkeld die handig zijn voor op school en die je kind mentaal sterker maken. 
Zeg nu zelf iedere ouder wil toch dat zijn kind goed voorbereid naar school, kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal gaat? Dat hij lekker in zijn vel zit en alvast wat belangrijke vaardigheden heeft ontwikkeld?

Gebaseerd op wetenschappelijke kennis en feiten geven wij jullie graag 10 redenen waarom spelen dus écht een goed idee is en je het iedere dag op jullie agenda zou moet zetten… ook al is het maar 5 minuten. 
(Binnenkort vind je ook kaartjes met 5 minuten spelletjes op onze website)

  1. Spelen zorgt voor plezier
  2. Spelen maakt je slimmer
  3. Spelen helpt je problemen op te lossen
  4. Spelen maakt creatief
  5. Spelen zorgt voor ontspanning en vermindert stress
  6. Spelen helpt je om vrienden te maken
  7. Spelen zorgt voor veerkracht
  8. Spelen zorgt dat je gaat ontdekken
  9. Spelen maakt je sterker
  10. Spelen verrijkt je taal

Je kind is van nature intrinsiek gemotiveerd om zelf te spelen. Spelen is aangeboren. Misschien heeft het spelen af en toe een zetje nodig. Maar de meeste kinderen spelen gewoon lekker uit zichzelf.

Maar waarom is het dan toch een goed idee om mee te spelen?

Jouw deelname aan het spel zorgt voor zelfregulatie bij je kind. Zelfreguwattes?? Zelfregulatie is het vermogen om goede keuzes te maken, om jezelf te beïnvloeden.
Oftewel je gaat leren snappen hoe je je moet gedragen in bepaalde situaties. Gewoon door te oefenen, te doen, erover te kletsen en daarna te verbeteren.

Door mee te spelen blijft je kind niet hangen in zijn eigen emoties, maar leert hij ook die van jou en anderen kennen. Kinderen hebben zo nu en dan iemand nodig die hen uitdaagt iets nieuws te proberen en hen al spelend helpt of wijst op toffe ontdekkingen en kansen.

Dus de volgende keer als je kind vraagt mee te doen met verstoppertje of mee te spelen met de PawPatrol poppetjes.. zeg ja en keep this in mind…!

Have fun.

p.s Wil je zelf spelen initiëren? Kijk dan even op www.kliederen.com/kliederideeen 

We geven je graag wat tips, inclusief materiaallijsten. 

Aanbevolen voor jou