10 tips om die saaie speeltuin toch een beetje leuker te maken

Hebben jullie ook zo’n oersaaie speeltuin in je directe omgeving? 

Sommige Gemeenten maken zich er wel heel gemakkelijk van af met een schommel, wipkip en glijbaan. 

Voor kinderen werkt het vaak wel. Ze zijn even buiten. Hebben interactie met andere kinderen. De allerkleinsten kunnen even lekker imiteren, want dat is hoe zij nieuwe dingen proberen en ontdekken en de oudere kids kunnen even lekker uitrazen.

Maar of het hen uitdaagt, nieuwsgierigheid prikkelt, nieuwe ontdekkingen oplevert of creativiteit stimuleert…..

Maar ik dwaal af…..Wat we willen is even met onze kinderen naar buiten. Heerlijk uitwaaien. Onze kinderen ruimte geven, even lekker laten uitrazen. Terecht, naar buiten is goed!

In sommige gevallen misschien ook een kwestie van tijd doden. Naar bed brengen is nog geen optie, want het is pas 14:00 uur ‘s middags en ze vechten elkaar nu al de tent uit. (Lockdown gevolgen)

Maar let’s face it…. als je alleen maar zo’n saaie speeltuin in je omgeving hebt.. dan ben je er zelf toch ook snel klaar mee. Je staat de schommel een paar keer een slinger te geven. Je kind onder de glijbaan 40 keer op te vangen en te zorgen dat hij zijn hoofd niet stoot op zo’n wipkip die tegen zijn laatste eindjes loopt.

Mijn kinderen (3 en 5 jaar) zijn in zo’n saaie speeltuin in ieder geval binnen 10 minuten klaar en willen dan naar huis. Als dat oké voor je is prima! Stop dan lekker met lezen en laat ze even uitrazen.

Maar als je het leuk vindt om meer te halen uit zo’n dodelijk saaie speeltuin lees dan even verder. 

De speeltuin op de foto is vrees ik geen uitzondering voor de meeste speeltuinen in Nederland. Don’t get me wrong, er zijn heeeele gave speelplekken en die weten we echt wel te vinden!! 

Maar als je niet in een fancy nieuwbouwwijk woont, geen fanatieke buurtgroep of gemeente hebt dan ben je helaas opgezadeld met zo’n dodelijk saaie speeltuin. 

Dusss we moeten roeien met de speeltuinen die we hebben en ik geef je dan ook graag wat tips om hier voor jou en je kids wat meer speelplezier uit te halen.


10 tips hoe je die saaie speeltuin toch een beetje leuker kunt te maken

 1. Pak de stopwatch van je telefoon en vraag je kind een parcours af te leggen langs en over alle onderdelen. Hoe lang denkt hij erover te doen? Daarna is het jouw beurt 😉
 2. Zoek een stok of ander voorwerp en speel:  Wie gooit het dichtst bij…..?
 3. Verzin samen grappige fitnessoefeningen bij de speeltoestellen
 4. Stop een rolmaat in je zak en geef hem als je kind uitgespeeld is. Stel de vraag; Wat kunnen we hier mee doen nu?
 5. Een pan, keukengerei of barbequerooster zorgen ineens voor hele andere spelelementen in de speeltuin
 6. Tover de favoriete knuffel of pop van je kind uit je tas en vraag om een tour door de speeltuin. Wat gaat hij allemaal vertellen en laten zien?
 7. Maak samen een grappig TikTok dansje op of bij een van de toestellen.
  Je kind heeft vast genoeg inspiratie. Schaam je niet, laat je gaan!
 8. Ken je het nog voetje van de vloer? Speel voetje van de vloer samen en gebruik de speeltoestellen om de voeten van de vloer te hebben.
 9. Speeltoestellen wissel. Hiervoor heb je een paar kids extra nodig. De tikker staat in het midden, zoek allemaal je eigen speeltoestel. Wissel steeds van speeltoestel en zorg dat je niet getikt wordt. Bij een speeltoestel ben je vrij.
 10. Maak foto’s van elkaar in de meest grappige posities op de speeltoestellen.

Aanbevolen voor jou