Waarom Kliederen met je baby of dreumes echt een goed idee is!

Hoe ontwikkelen de hersenen van jouw kind zich eigenlijk?

Wat kan jij doen om deze ontwikkeling een klein beetje te stimuleren?

En waarom wij je daarbij kunnen helpen door Kliederlabs te organiseren?

De ontwikkeling van hersenen
Zonder jullie helemaal te vermoeien met de theorie achter de ontwikkeling van onze hersenen, Google kan dat je beter uitleggen, is het wel goed om te weten dat de ontwikkeling van onze hersenen verloopt van binnen naar buiten en van achter naar voren. Helemaal voorin vind je de prefrontale cortex. Dit deel van ons brein blijft in ontwikkeling tot ongeveer ons 27e levensjaar. De prefrontale cortex is het gedeelte van de hersenen waarin belangrijke functies worden geregeld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing.

Onze jonge telgen kunnen nog lang niet bij die prefrontale cortex, daar hebben zij nog even wat tijd voor nodig. Zij worden tot die tijd gestuurd door het oerbrein. Hun gedrag is hierdoor dan ook voornamelijk impulsief. Er is een innerlijke drang en zij willen vooral doen wat hun brein hen ingeeft. Dit zul je als ouder ongetwijfeld herkennen.
De volgorde van de ontwikkeling van ons brein is als volgt: zintuigen, motoriek, taal, sociaal emotionele ontwikkeling, zelfbewustzijn en geheugen.

Ervaren brein
We weten inmiddels dat het brein sterke informatiebehoefte afgeeft en via zintuigen allerlei ervaringen verzamelt. Ervaringen die belangrijk zijn voor het ‘aanzetten’ van cruciale functies in ons brein. Het is voor ons als volwassenen lastig voor te stellen hoe pril de zintuigelijke ontwikkeling nog is bij jonge kinderen. Het duurt bijvoorbeeld een heel jaar voordat je kind goed en wel scherp in 3D kan waarnemen. Voor onze baby en dreumesen is het namelijk nog lastig om de functie in het brein aan te spreken die zien en bewegen laten samenwerken. Deze functie helpt bijvoorbeeld bij het inschatten van afstanden. Dit zorgt ervoor dat wij onze kleine dreumes goed in gaten moeten houden. Zij klimmen en klauteren graag overal in en op, maar kunnen de risico’s hiervan nog niet goed inschatten. Hiermee willen we niet gelijk voorstellen dat je jezelf als een soort valscherm opstelt onderaan die glijbaan, want juis van risico nemen en zelf proberen, leert je dreumes immers ook.

Horen en voelen
Horen en voelen doen het eigenlijk vanaf de geboorte meteen heel goed, hoewel nog erg ongestructureerd. Je kind snapt nog helemaal niks van wat, hoe en waar hij iets voelt. Maar de ontwikkeling gaat wel erg snel, in het eerste levensjaar worden de verbindingen in het brein die voelen faciliteren, verdubbeld. Daarna tussen het eerste en vijfde levensjaar vindt er nogmaals een verdubbeling plaats.

De mond als antenne
In de periode van zintuigelijke ontwikkeling is de mond een belangrijke antenne. Je kind kan hier dan ook uitstekend mee waarnemen. Tot soms grote frustratie van ouders stoppen zij van alles in hun mond. (Onze eigen telg heeft dit heeeeeel lang gedaan (bijna 2 jaar) alles verdween in zijn mond tot naaktslakken aan toe. Hierdoor zijn zijn zintuigen wel heel sterk ontwikkeld en ruikt, proeft en voelt hij erg goed!
In de mond steken betekent dus dat je kind heel hard aan het leren is…..

Hoe kan je je kind helpen leren?
Ons brein wordt geactiveerd door felle kleuren, afwijkende vormen en bijzondere geuren of geluiden. Vooral visuele prikkels werken goed, want het overgrote deel van onze waarneming is visueel.

Als je kinderen wilt helpen leren is het van belang dat je prikkels toevoegt die aan de signaleringsbehoefte van het brein tegemoet komen. En hier komt natuurlijk ons Kliederlab om de hoek kijken 😉

Kliederwattes?
Wat wij doen is een omgeving creëren vol prikkelingen met op de ontwikkeling afgestemde ervaringen. Een Kliederlab waar baby’s en dreumesen naar hartelust kunnen ontdekken, proberen, kijken, voelen, proeven, ruiken, horen en imiteren.
Dit alles gebeurt onder de veilige vleugels van hun ouders of opa en oma. Een volwassene die zij volledig vertrouwen en waarmee zij samen op ontdekkingstocht gaan. Jouw rol is om jouw kind te vertellen wat er allemaal gebeurt en hen hier en daar een klein beetje uit te dagen. Uiteraard is er altijd een Kliederconsulent aanwezig om ook jou zo nu en dan te helpen.

Imitatie
Leren gebeurt ook door anderen na te doen. Het is een zeer effectieve leerstrategie van het brein. Een strategie die jonge kinderen maar al te graag toepassen. Je zult dit tijdens een Kliederlab dan ook zeker gaan zien bij je kind.

Naast dat je zelf actief meedoet tijdens een Kliederlab is er ook zeker tijd om gewoon even een stapje achteruit te doen en te genieten van je kind. Geniet van de verwondering en het plezier dat je bij hen ziet.
Als je de glinstering ziet in je kinds ogen, soms iets in zijn mond ziet verdwijnen of dat hij een beetje vies is geworden….. weet dan dat je kind gewoon keihard aan het leren is!

Is dat wel veilig?
Uiteraard zorgen wij ervoor dat het Kliederlab voor je baby en dreumes volledig veilig is, maar een beetje uitdaging mag er wel zijn!

Zin om mee te doen samen met je baby of dreumes? Bij het Kliederlab van 18 maart hebben we nog plek! Schrijf je nu in.
De koffie, thee en limonade met iets lekker staat klaar!

Geef een reactie