De frustratie van een stappenplan

Na een heerlijke ochtend op Boerderij de Buytenhof verlieten wij de boerderij met een heerlijk soeppakket, twee grote pompoenen (uitgezocht door onze Kliederkids) en twee zelfmaakpakketten voor een Vogelvoederplank.

Zaterdagochtend schoven wij de ontbijtbordjes aan de kant en was het tijd om deze vogelvoederplank in elkaar te freubelen.

Peuter en kleuter zaten allebei enthousiast met het pakket voor hun neus. (Wat aan begeleiding al het nodige geduld vraagt trouwens).

Ze gingen al snel wat rommelen en proberen. Wat natuurlijk heerlijk is.
Misschien had ik dat gewoon lekker zo moeten laten, dat is namelijk de boodschap die ik verkondig met Kliederen.com.

Maar toch besloot ik het stappenplan te pakken. Een stappenplan dat voor heeeeeel veel mensen fijn is, behalve voor mijn ‘Ik wil alles goed doen’ kleuter. Want ineens verandert het vrijblijvend proberen, toch naar ‘kleine’ opdrachtjes. 

Sla de spijker in de plank

snijd de appel in stukjes

duw de oase op de spijker

Het leren volgen van stappen is niet verkeerd, zeker niet. Maar het neemt wel zelf initiatief en creativiteit weg. Ineens moet er iets. (Nu weet ik zeker dat de Buytenhof dit als leidraad heeft bedoeld trouwens en niet als vast gegeven).

Huilend, stampvoetend en frustrerend liep hij steeds van tafel. Mijn geduld werd erg op de proef gesteld. Ik herken zoveel van mijzelf in hem en snel probeer ik dan te denken wat ik zelf fijn had gevonden. Ik besloot om hem te laten gaan. 

Na een kwartier kwam hij gelukkig weer zelf naar beneden. Ik vroeg wat hij van mij nodig had.

Hij kreeg de vogelvoederplank van zijn broer (die was toch al uitgekeken op deze activiteit) en mocht een ‘nieuwe’ start maken. 

We lieten het stappenplan los en hij mocht met sateprikkers, appels uit onze eigen fruitschaal lekker los gaan. 

Het resulteerde in heel veel plezier, een gelukkige kleuter, veel eigen probeersel en een prachtige plank!

Dat is precies mijn boodschap en doel met Kliederen.com. Ouders helpen om meer los te laten. Voorbeelden en stappenplannen even opzij te leggen. Ruimte geven voor eigen ontdekkingen en creativiteit. Wij zijn van nature zo geneigd om onze kinderen te sturen en naar een einddoel te begeleiden. Het product voorop stellen t.o.v het proces. 

Lieve ouders, onze kinderen moet nog zoveel voorbeelden en stappenplannen volgen.

Lesje en werkjes maken die de juffen en meesters hen voorleggen.

Onvoldoendes krijgen omdat de voorbeelden niet goed nagemaakt zijn of de vooropgestelde criteria niet gevolgd. 

Laten wij hen dan thuis vooral die eigen ruimte geven en gunnen…

Liefs,

Aanbevolen voor jou