De Kliedertafel als voelbak voor een baby of dreumes


Wat een mooie kleuren!

Dat voelt gek!

Ik zie mijzelf, laten we een gekke bek trekken.

baby en dreumesen verkennen de wereld met al hun zintuigen. De hersenen geven een sterke informatiebehoeften af en met de zintuigen verzamelen zij allerlei ervaringen. Hoe gaaf is het dan om een Kliedertafel te vullen met allerlei materialen die de zintuigen prikkelen? Wij deden het tijdens ons baby en dreumeslab en zagen hen van alles ontdekken en ervaren.


De start
Stop een Kliedertafel helemaal vol met allerlei materialen die de zintuigen prikkelen. Kijk voor inspiratie naar ons Kliederlijstje. Je zult zien dat je kleine baby en dreumes allerlei ontdekkingen gaat doen. Hij zal gaan voelen aan de materialen en de materialen pakken. Sluit aan bij wat je baby/dreumes doet, maar geef vooral heel veel taal aan zijn of je eigen handelingen. Dit verruimt en verrijkt het taalaanbod dat je biedt. Op deze manier krijgt je baby/dreumes taal aangeboden die hij doorgaans niet krijgt.

Stappenplan

  1. Verzamel allerlei verschillende, veilige materialen voor je baby/dreumes
  2. Leg de materialen in de Kliedertafel
  3. Zet de Kliedertafel in de laagste stand als je dreumes al kan staan. Doe je dit met je baby? Haal dan de Kliederbak van het frame.
  4. Geef je baby/dreumes de ruimt om alle materialen te verkennen en te proberen.
  5. Speel in op wat je ziet en geef hier taal aan.


Het verloop
Je zult zien dat je kind allerlei ontdekkingen doet en het materiaal zorgvuldig gaat bekijken. Hij zal van alles gaan proberen met het materiaal en kijken naar jouw reacties op zijn handelingen. Geef dus vooral heel veel taal aan je handelingen. Bij deze Kliedertafel hoef je je kleine Kliederaar alleen maar lekker de ruimte te geven en te kijken wat er allemaal gebeurt.

Kliederkans

6 maanden tot 2 jaar

Trek samen gekke bekken in de spiegels of doe samen een bepaalde emotie.
Of verwonder je gewoon lekker over hoe je kind naar zichzelf kijkt.

Lukt het om met een pincet of grijptang de balletjes te pakken en in het bakje met de juiste kleur te doen of door een keukenrol te laten glijden?

Leg samen de balletjes in de siliconen vorm. Dit kan eventueel kleur bij kleur Benoem de kleuren wanneer je dit doet.

Hoe voelen de borstels? Welk  geluid maken zij?

Trek de serpetine samen uit elkaar, hoe  lang blijft het één slinger?

Laat de  gekleurde slingers samen bewegen. Blaas of laat je kind draaien.
Geef een reactie