De rol van vaders in het spel

“Oehhh pas op!!!” “Niet te hoog hoor”. “Kijk nou uit”!
Waarschijnlijk hoor je jezelf dit soort dingen roepen als manlief weer eens iets doet wat jij best spannend vindt. 

Maarrrrr wist je dat het juist geweldig is dat vaders anders spelen met hun kids? Door de bemoeienis van vaders in het  spel wordt het ruwer en actiever. 

Vaders doen meer onverwachtse dingen en zien minder snel gevaar. Moeders zijn het hier dus ‘iets’ minder mee eens, maar gelukkig blijkt dat vaders het risicovolle spel lekker bewaren voor als hun partner even niet thuis is. 🙂

Mijn vader nam mij altijd mee de gebaande paden af, letterlijk. Verveelde ik mij weer eens tijdens die saaie bergwandeling als 12-jarige… Mijn vader nam mij mee van het pad af, dwars omhoog, de berg op. “We zien jullie boven”, riepen we dan naar mijn moeder en die angstige blik van mijn moeder…. die negeerde mijn vader. We waren toch al halverwege….

Wat deed jullie vader?

Tof om te weten is dat deze meer uitdagende manier van spelen gevolgen heeft voor de ontwikkeling. 

Jullie kids komen een beetje los van de wat voorzichtigere moeder. Zij worden zelfverzekerder, hebben betere sociale vaardigheden, een meer nieuwsgierige houding en zijn empathischer. Ook blijkt dat zij later minder gedragsproblemen vertonen en beter presteren op school. Vaders helpen hun kind d.m.v. het spel meer voorbereiden op de wereld buiten het gezin. 

Dus moeders kijk volgende keer gewoon even de andere kant op, laat het gaan, laat het los!

(P.s deze info komt uit het boek Mensenkinderen! van Steven Pont. Interessant boek over de 17 ontwikkelgebieden van kinderen tussen de 0 en 4 jaar).

Aanbevolen voor jou