Kliederen en kleine beestjes

Kijk eens wat een mooie lijnen?

Zie je die sporen van de slak?

Hoeveel ringen tel jij bij die regenworm?


Kinderen vinden de natuur en de beestje om hen heen maar wat interessant. Vooral jonge kinderen kennen nog niet echt angst en durven de beestjes zelfs op te pakken. Tot soms grote afschuw van de ouders. De nabije natuur om je heen kent al een tal van kleine beestjes. Neem eens de tijd om in je eigen tuin, het park achter je huis of in het bos de kleine beestjes te gaan verkennen. Beestjes gevangen? Creëer dan samen een tijdelijk habitat in de Kliedertafel om samen de beestjes eens goed onder de loep te nemen. Wie weet ga je ze zelf ook nog interessant of fascinerend vinden.


De start
Om je Kliedertafel vol beestjes te kunnen hebben is het goed om eerst wat natuurlijke materialen te verzamelen. Ga op pad en zoek wat takken, boomschors, bladeren, aarde etc. Dit om een tijdelijk habitat voor de beestjes te creëren. De Kliedertafel vol met alle verzamelde materialen? Ga dan op jacht naar de beestjes. Het is prettig om uitgerust te zijn met wat bakjes, een pincet en een vergrootglas. Bedenk samen waar je de beestjes kunt vinden en hoe je deze het makkelijkst maar vooral ook voorzichtig kunt vangen. Klaar met het zoeken en vangen van de beestjes neem ze dan mee naar de Kliedertafel.

Stappenplan

  1. Verzamel allerlei natuurlijke materialen
  2. Bouw samen een habitat in de Kliedertafel
  3. Verzamel bakjes en een pincet
  4. Ga terug de natuur in en ga op jacht naar de beestjes
  5. Zoek overal onder, achter, tussen en in de grond
  6. Vang de beestjes en neem ze mee naar de Kliedertafel
  7. Laat ze los in de Kliedertafel
  8. Bekijk de beestjes goed en doe allerlei ontdekkingen
  9. Maak foto’s en filmpjes
  10. Zet de beestjes weer terug in de natuur


Het verloop
Als je alle beestjes in de Kliedertafel hebt gezet, praat dan samen over hoe je de beestjes het beste kunt bekijken en ze hierbij zo min mogelijk beschadigt. Ga samen van alles over de beestjes ontdekken door ze goed te observeren. Gebruik hiervoor een vergrootglas. Geen vergrootglas in de buurt maar wel een Iphone? Daar heeft Apple namelijk iets op gevonden. Ga naar instellingen, algemeen, toegankelijkheid, vergrootglas. Zet dit aan. Bij drie keer drukken op de home-knop verschijnt het vergrootglas! Best cool toch? Heb je een slak gevangen? Leg dan een klein glasplaatje neer of gebruik iets anders dat doorzichtig is (bijv. vershoudfolie) en laat de slak zich hierop voortbewegen. Op deze manier kun je goed de onderkant bekijken.
Wij hadden een opzetlens gekocht voor de smartphone. Hiermee hebben wij de beestjes ook goed bekeken en mooie foto’s kunnen maken. Bij een Kliedertafel vol beestjes zijn juist de eigen ontdekkingen van je kind het mooist. Ook de verwondering over de beestjes en hun mogelijkheden is bijzonder om bij je kind te zien.

Kliederkans

2-4 jaar
Laat kinderen overeenkomsten en verschillen zoeken tussen de beestjes. Laat ze zich uitspreken over kleur, bouw, vorm, beharing etc. Welke kenmerken zien zij? Praat samen over wat de beestjes mogelijk zouden eten. Grijp tijdens het zoeken naar materialen voor in de tafel je kans om namen van planten en bomen te vertellen.

4-6 jaar
Ga in op de overeenkomsten en verschillen die kinderen opmerken. Laat ze vormen en functies onderzoeken en benoemen. Zien zij hier een verband tussen? Waarom rolt een pissebed zich op? Laat ze kennismaken met begrippen als organisme, orgaan en cellen als de kans zich voordoet.

6-9 jaar
Tijdens het verzamelen van de materialen is het goed om te benoemen welke planten en dieren je tegenkomt. Er zijn hier speciale apps voor ontwikkeld die je vertellen hoe planten, dieren en bomen heten. (bijv. Seek by INaturalist). Laat hen zoveel mogelijk te weten komen over de beestjes. Waarom hebben wormen ringen? Waarom trekt een slak zich terug in zijn huisje? Waarvoor dienen voelsprieten? Waarom zijn er verschillende kleuren bij de dieren? Geef ruimte voor deze onderzoeksvragen en probeer hierop het antwoord te vinden.
Besteed aandacht aan bijv. de voedselkringloop maar ook aan de functie die dit met zich meebrengt.

Tot slot
Uit gekeken en alle vragen die uit nieuwsgierigheid de kop op staken kunnen beantwoorden? Zet de beestjes dan weer lekker terug in de natuur. Hoe erg je kind ook gehecht is geraakt aan die mooi slak of worm.

Geef een reactie