Kliederen in de herfst!

Wat ons betreft is de herfst één van de mooiste seizoenen. wEen seizoen die erom vraagt om samen op pad te gaan en heerlijk te kliederen, te ontdekken en vooral samen te spelen.

Dus regenjas en laarzen aan, rugzak op je rug en snel het bos of een nabij gelegen park in om herfstschatten te verzamelen.

Hoe gaaf is het om die grote kastanje, die je daar in de boom ziet hangen , eruit proberen te gooien…..

  1. Breng een bezoek aan een bos of park

Bekijk samen de gekleurde bladeren, de paddenstoelen die opkomen of de vruchten die uit de bomen vallen. Laat je kind alles wat hij vindt verzamelen in een tas. Ons bezoek aan een bos gaat bijna altijd gepaard met een grote tas, een spiegeltje, vergrootglas en een meetlint. Met de spiegel kijken we in omgevallen boomstammen of onder de verschillende paddenstoelen. Met het meetlint meten we bijv. op wie het grootste blad of de dikste boom heeft gevonden. Wie kan de grootste sprong maken? Of hoe lang is de rij kastanjes die wij hebben neergelegd? Wie kan de diepste plas vinden? Met het vergrootglas bekijken we de pissebedden of andere diertjes die we onder de boomstammen tegenkomen. Kortom geef een nieuwe, ontdekkende en ook nog leerzame twist aan je boswandeling.

2. Herfstsoep koken of een heerlijke herfsttaart bakken

Als je in een bos of park bent geweest en je samen een tas vol met herfstmaterialen verzameld hebt, stal deze dan uit in bijvoorbeeld een Kliedertafel. Tover wat pannen, bakvormen, keukengerei, lege zoutvaatjes, schaar, (kruiden)plantje of gras, maatbekers en water tevoorschijn. Heb je dit niet in huis of wil je liever niet dat zij met je mooie pannenset Kliederen? Een bezoek aan de lokale Kringloopwinkel geeft uitkomst!
Laat je kind vooral heerlijk ontdekken en een ‘soep’ of ‘taart’ bereiden. Praat over de ingrediënten die hij in zijn soep stopt. Wat is het geheime recept? Wat heb je nog meer nodig? Heb je ook een naam voor deze soep? Tel samen de hoeveelheden die in de soep verdwijnen. Heb je een keukenweegschaal? Laat je kind hoeveelheden afwegen. Welk gewicht heeft hij nodig?

3. Doe een Kastanje-rol-wedstrijd

Het is een uitgave van niets en het levert nu al zoveel Kliederplezier op. We kochten namelijk een plastic goot bij de bouwmarkt. Vele materialen hebben al door de goot gerold. Denk aan auto’s, balletjes, Orbeez waterballetjes en nu dus ook de kastanjes. Welke kastanje rolt het hardst? Welke kastanje komt het verst? Kun jij de kastanje met een grijper pakken als die langs rolt? Of vul een maatbeker helemaal vol met kastanjes en eikeltjes laat deze naar beneden rollen. Wij hebben inmiddels twee goten en kunnen dus ook een wedstrijdje doen.

4. Maak een schilderij met Herfstmaterialen

Met een hele makkelijke handeling maak je samen een grappig kunstwerk. Leg (witte) vellen papier in een bak of in de bak van je Kliedertafel. Plak de vellen even vast met schilderstape of plakband. Vraag je kind, verspreid over de papieren, wat klodders verf te spuiten. Zorg dat de klodders niet te dik zijn, want dat heeft een negatief effect op het rollen. Gooi alle herfstmaterialen, die je verzamelt hebt en kunnen rollen, in de Kliederbak. Til allebei een kant van de bak op en rol de materialen heen en weer in de bak. Het resultaat is erg leuk!

OF

Heb je ergens nog kaplaarzen van jezelf of van je kind liggen? Leg wat vellen papier op de grond of een oude rol behangpapier. Verspreid ook hier weer wat klodders verf op papier of smeer de zolen van de kaplaarzen in. Laat je kind mooie voetstappen over het papier maken. Het kan wel glad worden ;-0

OF

Leg bladeren op een papier en pak kwasten met verf. Verf de bladeren en bekijk het effect van de verschillende vormen.

Wij wensen jullie heel veel Kliederplezier!

Reacties zijn gesloten.