Kliederen in een Winterwonderland

Wow, sneeuw!!!!! Wit, zacht en het ruikt heerlijk!

Omdat sneeuw niet iets van alledag is, zullen niet veel jonge kinderen echt met sneeuw gespeeld hebben. Daar hebben we een oplossing voor bedacht. Namelijk met allerlei natuurlijke ingrediënten je eigen sneeuw maken voor in de Kliedertafel.


De start
Maak samen met je kind een boodschappenlijstje nadat jullie een recept gekozen hebben. Laat je kind zijn eigen boodschappenlijstje maken. Kan hij nog niet schrijven? Geen probleem, juist zijn eigen krabbels zijn geweldig!
Breng daarna een bezoek aan de supermarkt en het Kliederen kan beginnen. Binnen no-time heb je een heerlijk Winterwonderland gemaakt. Heb je nog wat dieren in huis die in de sneeuw leven? Voeg ze toe? Niet? Auto’s, wegen of treinbanen zijn ook leuk in de sneeuw. Er is veel kritiek geweest op de huisjes van Albert Heijn, maar ze zijn wel geweldig om in een Winterwonderland neer te zetten. Met het bijbehorende karton en lichtjes is het helemaal compleet. Wij kozen voor gekleurde KerstLedverlichting. Hebben alle huisjes ook nog eens een ander kleurtje.

Stappenplan

  1. Koop de materialen in de supermarkt
  2. Mix de ingrediënten van het recept naar keuze
  3. Leg de sneeuw in de Kliedertafel
  4. Zet de dieren, auto, huisjes of treinen in de sneeuw
  5. Verken en experimenteer met de sneeuw.
  6. Klaar? Bewaar de sneeuw in een afgesloten plastic zak. Dan blijft het ongeveer twee weken goed
  7. Kies je ervoor om de sneeuw niet te verpakken, dan is de sneeuw de volgende dag wel uitgedroogd.


Het verloop
Bouw samen je eigen winterwonderland met de sneeuw en de dieren.
Vertel vooral wat je je kind ziet doen.
Kent je kind alle dieren?
Welk geluid maken de dieren?
Welke huisjes zie je? Wie wonen er in de huisjes? Hoe voelt de sneeuw? Wie maakt de grootste sneeuwbal? Als je gekozen hebt voor het recept met Bakingsoda voeg dan na een tijdje met een klein bakje en lepel natuurazijn toe aan een sneeuwbal. Voordat je het toevoegt kun je je kind eerst een voorspelling laten doen wat hij denkt dat er gebeurt. Voel het verschil wanneer je natuurazijn toevoegt.

Kliederkans

0-4 jaar
Een Kliedertafel vol sneeuw en het voelt nog best echt ook!  Je kind kan heerlijk gaan ontdekken en proberen met de sneeuw. Breng voor hem onder woorden hoe de sneeuw voelt. Stel eventueel de volgende vragen:

Lukt het om een sneeuwbal te maken?

Ontstaat met deze sneeuw ook een grote sneeuwbal als je blijft rollen?

Welke sneeuw vindt hij het fijnst aanvoelen?

Wat is het verschil?

Wie maakt de grootste sneeuwbal?

Kun je ook anderen vormen maken van de sneeuw?

Schoenen aan met een grappige zool? Maak samen een afdruk in de sneeuw.
(Moet je wel even je schoen uit doen, zodat de sneeuw in de tafel kan blijven liggen ;-))

4-6 jaar
Maak verschillende vormen en letters van de sneeuw. Welke woorden kun je schrijven. Heb je keukenweegschaal in huis? Wie kan de zwaarste sneeuwbal maken? Doe samen sneeuw in een bakje en voorspel hoeveel het weegt.

6-9 jaar
Maak samen sneeuwballen. Voeg glitters toe of kleurstof en stop de sneeuwballen een half uurtje in de vriezer. Zet de Kliederbak op zijn kant, zet er nummers op of leg de Kliederbak plat op de grond met blikken of andere voorwerpen. Ga met de sneeuwgooien. Doe vooraf samen voorspellingen. Wat denk je dat er gebeurt als?

Tot slot
Klaar met de sneeuw? Bewaar de sneeuw in een diepvrieszak of vuilniszak. Zo blijft de sneeuw lekker zacht en kun je het zeker nog twee weken gebruiken. Wil je de sneeuw niet bewaren en heb je het recept met Maizena gebruikt? Voeg dan een klein beetje water toe. Tijdens het Kliederlab werd hier nog lekker mee gekliederd en ‘sneeuwkastelen’ gemaakt. De Maizena gaat lekker binden ;-). Wees je er wel van bewust dat het nu echt een Kliederboel gaat worden en lekker gaat plakken. Iets lastiger op te ruimen, wel veel pret.

Geef een reactie