Kliederen met boederijdieren

Op de boerderij lopen opgewekt en blij, negen gele kuikens netjes op een rij….


Wat doet de koe? Goed zo! Wat doet het paard? Je hoort het jezelf vast vaak genoeg zeggen als je een rondje over de kinderboerderij loopt of een boek vol met dieren te pakken hebt. Kinderen vinden dieren altijd erg leuk en jawel na zes keer te hebben gezegd wat de koe doet, loeit je kind op de achterbank bij het zien van een koe in de wei, Yes! Kinderen hebben veel herhaling nodig om uiteindelijk de relatie te leggen. Dus inmiddels wel een beetje klaar met twintig keer hetzelfde boekje en bijbehorende dierengeluiden? Maak dan eens een boerderij in je Kliedertafel. Voor jou ook weer eens iets anders.


De start
Waarschijnlijk heb je ergens wel een bak vol dieren liggen om de boerderij te maken. Heb je deze niet? Zoek dan wat plaatjes van boerderijdieren op het internet, print deze uit en plak ze op een satéprikker, stuk karton of wc-rolletje. Alle dieren verzameld, praat dan samen over hoe een boerderij er uitziet. Op deze manier kan je kind bedenken welke materialen allemaal nodig zijn om een boerderij maken. Schroom niet om gewoon samen wat voorbeelden op internet op te zoeken of filmpjes te bekijken. Je wilt het liefst dat je kind de meeste dingen zelf bedenkt een film of afbeeldingen kunnen hier een uitkomst voor zijn. Een plan bedacht? Ga dan aan de slag met het maken en bouwen van de boerderij.

Stappenplan

  1. Verzamel boerderijdieren en allerlei passende attributen
  2. Bespreek hoe een boerderij eruit ziet (gebruik evt. internet of boeken)
  3. Maak een lijstje van de benodigde materialen
  4. Verzamel de materialen
  5. Begin met het bouwen van de boerderij
  6. Bespreek welke dieren bij elkaar komen en hoe de dieren verblijven op de boerderij
  7. Speel samen met de boerderijdieren


Het verloop
Als alle materialen verzameld zijn, ga je samen beginnen aan het bouwen van de boerderij. Je kunt de namen van de dieren, de geluiden van de dieren en hoe ze op de boerderij verblijven, bespreken. Wees creatief met de materialen. Wij hebben hooi bij de buren geleend en een zak met cacaodoppen gebruikt. Dit gaf al snel een boerderij effect. Maar ook zaagsel of gras zal snel effect geven. Met bouwblokken of duplo kun je verschillende stallen maken. Speel samen met de boerderijdieren. Wees niet teleurgesteld als dit spel niet al te lang is. Wij deden een half uur over het samen bouwen en bespreken maar toen de boerderij eenmaal klaar was, was Boaz na vijf minuten alweer uitgespeeld. Zie het plezier dan vooral in het samen verzinnen en bouwen.


Kliederkans
2-4 jaar
Het maken van de dierengeluiden, de dieren benoemen en tellen is voor kinderen al interessant genoeg. Misschien kun je de dieren zelfbedachte namen geven en nadenken over wat er gegeten wordt door de dieren.

4-6 jaar
Verzin samen allerlei liedjes die gaan over de boerderijdieren. Maak rijmwoorden met de verschillende dierennamen en schrijf kaartjes met de dierennamen voor op de stallen.

6-9 jaar
Wanneer kinderen deze leeftijd bereikt hebben zullen de dierengeluiden wel bekend zijn. Maak dan bijv een boerderij met groenten of andere zaken die een boer kan verbouwen. Leer de namen van de verschillende gewassen spellen en ontdek samen alles over de groei hiervan.

Tot slot
Laat de boerderij nog even in de Kliedertafel staan. Wie weet gaat je kind er op een ander moment weer meespelen. Ook kun je gaande weg allerlei dingen toevoegen wanneer jullie bijvoorbeeld naar een boerderij zijn geweest.

Geef een reactie