Kliederen met brooddeeg


Hoe kunnen we hier nu mee gaan spelen?

Maak je eigen afdrukken

Maak samen de mooiste vormen


Brooddeeg wordt veel gebruikt in het onderwijs en bij de kinderopvang. Het recept is makkelijk en het biedt vele mogelijkheden tot ontdekken, proberen en vormen maken. Wij gaven een klein beetje een andere twist aan het brooddeeg maken en het doel hiervan. Het recept kregen we van de juf en samen gingen wij aan de slag.


De start
Het recept is makkelijk uit te voeren door je kinderen zelf. Je moet wel tegen een beetje rommel in je keuken kunnen want zij zullen gegarandeerd kliederen. Hier werd alles door een twee en vierjarige helemaal zelf uitgevoerd. Inmiddels weten ze ook gewoon hoe de keukenmachine werkt 🙂

Stappenplan

  1. verzamel de materialen van het Kliederlijstje
  2. zet de beslagkom klaar
  3. doe 2 kopjes bloem of meel, 1 kopje zout en 1 kopje water in de beslagkom
  4. mix alles goed door elkaar
  5. wij deden er nog een klein beetje zonnebloemolie bij
  6. Kneed het mengsel tot een deegbal


Het verlo
Voer samen het recept uit en laat je kinderen de substantie tot een bol deeg kneden. Ze zullen verbaasd zijn dat dit gebeurt met de substantie. Als het brooddeeg klaar is, vraag je je kind allerlei vormen te verzamelen. Bij ons op school stond het thema: Dinosaurussen centraal en wij besloten dat wij paleontoloog zouden worden. Dit is iemand die fossielen bestudeert. Het is dan natuurlijk wel gaaf als er afdrukken in het brooddeeg staan. We deden een rondje in het huis en vonden een plastic maiskolf, rasp, dinosaurus, stokjes en schelpen. Eigenlijk is alles wat een afdruk kan geven leuk!

Al onze ‘fossielen’ werden afgebakken in de oven op 150 graden. Dat duurde helaas wel een tijdje… ongeveer een uur! Inmiddels hadden wij een Kliedertafel vol met zand gevuld, kwasten en vergrootglazen verzameld. We waren natuurlijk paleontologen. Heb je geen Kliedertafel vul dan een plastic bak of kartonnen doos met zand.

Toen het brooddeeg klaar was, verstopte ik de ‘fossielen’ snel in het zand en riep de jongens erbij. Er werd van alles opgegraven en onderzocht. We fantaseerden de meeste bijzondere verhalen bij de fossielen en hadden grote pret!Tot slot
De Kliedertafel of bak met zand bleef een tijdje staan. Iedere keer wanneer zij zin hadden gingen zij er even een kijkje nemen.

Geef een reactie