Kliederen met dino’s


Velociraptor, Iguanodons, Diplodocus,Tyrannosaurus, Stegosaurus,

Triceratops,Pachycephalosaurus,Heterodontosaurus,

Neceoratosaurus… En dit is nog maar een kleine greep… 

Er zijn kinderen die alle dino’s gewoon uit hun hoofd kennen


Je kent het waarschijnlijk wel, een bezoekje aan een pretpark, speeltuin, of dierentuin gaat altijd gepaard met een uitgang die dwars door een hele fijne winkel gaat. Dat hadden wij dus ook, of eigenlijk dit keer hadden opa en oma dat. De ene keer kun jij of je kind er gemakkelijk en heel resoluut doorheen lopen en de andere keer valt het oog van je kind net op een geweldig stuk speelgoed die hij absoluut nog niet heeft! En ik moet het toegeven in sommige winkels kijk ik ook even stiekem of ik geen leuke attributen zie om te gebruiken in de Kliedertafels. Mijn jongens kwamen gister thuis met twee prachtige grijpgrage dino’s! Dan gaan bij mij de radarren even draaien; Wat kunnen we daarmee in de Kliedertafel?


De start
Twee grijpgrage dino’s… daar kunnen we wel iets mee. We hadden de Kliedertafel nog vol staan van onze verzameling beestjes en nabootsen van een dierentuin. Wat betekent een bak vol houtsnippers, houtblokken, mos, dennenappels en hooi. Met een kleine aanpassing konden hier prima dino-eieren in verstopt worden. Dus we verzamelden alle materialen en bedachten samen iets dat kon dienen als dino-eieren. Het werd een bak vol met kurken. De grote bak met zand en zak met cacaodoppen werd er ook nog even bijgehaald en na een paar minuten was het een compleet natuurreservoir waar wij prima dino-eieren in konden verstoppen.

Stappenplan

  1. Verzamel materialen als houtsnippers, hooi, zand, gras, aarde, takken, bladeren, houtblokken, mos etc.
  2. Leg alle materialen in de Kliedertafel.
  3. Bouw samen een dino-reservaat.
  4. Kies iets uit dat kan dienen als dino-eieren. (Wij kozen voor kurken, maar doppen, stenen, schelpen, dennenappels etc kan ook prima.)
  5. Leg de grijpdino’s klaar (geen grijpdino’s gekocht in die fantastische winkel? Pak een knijptang uit de keuken of bij je gereedschap vandaan.)
  6. Ga je aan de slag met een knijptang? Maak het eventueel af met een zelf getekende dino of afbeelding van internet.
  7. Maak er een wedstrijd van en tel af.
  8. Vang tegelijkertijd de dino’s.
  9. Tel wie de meeste dino’s heeft gevangen.
  10. Laat de fantasie van je kind nog even losgaan op het dino-reservaat.


Het verloop
Het dino-reservaat is opgebouwd en alle dino-eieren liggen goed verstopt in de Kliedertafel. Het is tijd om de eieren te gaan vangen. Tel af en maak er en wedstrijd van. Je kunt ook om de beurt de eieren zo goed mogelijk verstoppen en kijken wie er binnen een bepaalde tijd de meeste vindt. Herhaal samen allerlei vormen en ga los met de dino’s. Maak er vooral veel wedstrijden van. Wie vindt de meeste eieren? Wie brult het hardst?

Kliederkans
2-4 jaar
Als de tijd van het jaar zich er voor leent is het ook goed om dit met paaseitjes te doen. Oefen je de kleuren en de grijpmotoriek. Tel de eieren samen, verdeel de eieren eerlijk, sorteer kleur bij kleur en probeer daarna de verschillende smaken uit.

 

4- 6 jaar
Een half uurtje Engels per dag lijkt zijn vruchten af te werpen. heeft je kind toevallig al Engelse les in de kleutergroep? Probeer het tellen dan eens in het Engels. Benoem de kleuren, vormen,

6-9 jaar
Klaar met grijpen? Maak samen een spannend dino verhaal. Duik in de boeken of op internet. Deel samen je kennis en smelt het samen tot een spannend verhaal. Zorg voor een inleiding, kern en slot. Film het verhaal.

Tot slot
Laat het gebouwde reservaat nog even lekker buiten staan. Gaat het regenen? Juist leuk, de volgende dag is het zand veranderd in blubber en zijn er verschillende meren aangelegd. Verzin samen weer een nieuw spel hiermee!

Geef een reactie