Kliederen met dozen en magneten

Yes, ik heb beet! Wie als eerste 12 punten heeft gevangen is de winnaar…


Tegenwoordig bestellen wij heel erg veel online. Online bestellen heeft ongekend veel voordelen, maar er is één klein nadeel: Dat verpakkingsmateriaal! Kinderen vinden dozen geweldig. Hoe groter, hoe beter! Een doos is al snel een boot of huis. Wij kozen ervoor om een doos uit te klappen en over de Kliedertafel heen te leggen. Met gereedschap er een paar gaten in maken en de wedstrijd, eeuh pret kan beginnen!


De start
We hadden twee stevige dozen die erg goed in de Kliedertafel pasten. Er zaten nog geen gaten in en het was aan de kinderen om deze er in te maken. Er lag gereedschap klaar, aardappelschilmesjes en scharen.

Stappenplan

  1. Verzamel kartonnen dozen en gereedschap
  2. Klap de kartonnen dozen open en leg over de Kliedertafel
  3. Maak gaten in de dozen
  4. Verzamel magneten
  5. Maak een vishengel met magneten of gebruik een kant en klare
  6. Leg materialen in de Kliedertafel die ‘gevangen’ kunnen worden met de magneten
  7. Verzin samen welke opdrachten je kunt doen
  8. Bedenk allerlei wedstrijdelementen

Het verloop
Het is zo makkelijk, maar kinderen vermaken zich er goed mee. Wanneer je de kartonnen doos hebt uitgeklapt of dozen in zijn geheel over de Kliedertafel hebt gezet, maak er dan samen gaten in. Wij kozen ervoor om allerlei gereedschap neer te leggen. Vince, Izzy en Boaz vonden het geweldig om de materialen te verkennen en te kijken wat er gebeurde wanneer zij de gereedschappen gingen gebruiken. Vince ontdekte dat je met de achterkant van een hamer goede gaten in de doos kunt hakken, maar dat het niet zo netjes is. Izzy ging fanatiek aan de slag met een aardappelschilmesje en maakte hele mooie gaten. De jongens waren jaloers op deze gaten. Boaz probeerde achtereenvolgens met een beitel, hamer, schaar en mes. De doos was van erg stevig karton, dus er moest hard gewerkt worden. In totaal zijn zij wel een kwartier tot twintig minuten bezig geweest met het maken van de gaten. Nadat de gaten erin zaten werden de magneten in de Kliedertafel gelegd. Wij kozen voor cijfers en wat puzzelstukken met magneten. Vince en Izzy bedachten allerlei opdrachten en hebben heel veel wedstrijden gespeeld. Denk aan opdrachten zoals: Wie vangt binnen een minuut de meeste cijfers? Wie vangt als eerste een twee, negen etc? Wie vangt de meeste cijfers, maar wie heeft in totaal de meeste punten? Kortom ongelooflijk veel Kliederkansen. Boaz vond het met zijn drie jaar wel erg lastig om te winnen van zijn grote neef en nicht. Dit losten wij op door een timer te zetten en de kinderen één voor één binnen de tijd zoveel mogelijk magneten te laten vangen. Voor Boaz werkte dit beter. Wie vangt de meeste magneten in één minuut om de beurt?

Kliederkans
2-4 jaar
Cijfers laten vangen en op de juiste volgorde leggen, kleuren benoemen van de cijfers of letters. Samen opdrachten vooraf verzinnen. Je moet zoveel rondjes rennen door de tuin als het cijfer dat je vangt etc

4-6 jaar
Ken je de cijfers in het Engels? Kun je de cijfers van hoog naar laag en laag naar hoog neerleggen. Kun je met twee sprongen verder tellen. Juiste aantal voorwerpen zoeken die dezelfde kleur hebben als de ‘gevangen’ cijfers. Samenwerken oefenen. Zorg dat je samen het getal 15 vangt of jullie moeten samen acht rode cijfers vangen, maar mogen niet met elkaar praten, hoe los je dat op?

6-9 jaar
De gevangen cijfers bij elkaar optellen. Sommen maken met de verschillende cijfers. Tafels aan het oefenen? Probeer de getallen met elkaar te vermenigvuldigen.
Allerlei bewegingsopdrachten verzinnen: Opdrukken, springen, buikspieren etc

Tot slot
Bespreek de wedstrijden. Wat hebben zij er van geleerd? Wat vonden zij leuk om te doen en hoe zij het volgende keer aanpakken? Verzin samen een leuke prijs voor de deelnemers.

Geef een reactie