Wat een prachtige kleuren, ik kook vandaag wel!

Pasta is geweldig en veilig om mee te kliederen. Het is in alle soorten en maten te verkrijgen en als je het een kleurtje geeft ziet het er helemaal aantrekkelijk uit.


De start
Het kleuren van de pasta kost even tijd, maar je kunt het daarna lang bewaren. Wij deden een scheutje natuurazijn in een leeg yoghurtemmertje (daar zitten van die handige deksels op) en een willekeurige kleur plakkaatverf. Even flink door elkaar schudden en daarna laten drogen. Wij kleurden de pasta ‘s avonds en lieten de pasta een nacht drogen in de Kliedertafel. De natuurazijn zorgt dat de verf wat beter verdeeld wordt en de pasta iets minder aan elkaar kleeft. Helaas voorkom je het aan elkaar kleven niet. Wanneer de pasta droog is, kun je het gemakkelijk uit elkaar halen. Wil je geen verf gebruiken? Ook met voedingskleurstof kun je de pasta een tof kleurtje geven.

Stappenplan

  1. Verzamel wat lege bakjes met deksel
  2. Doe een scheutje natuurazijn in een bakje
  3. Kies een kleur plakkaatverf naar keuze
  4. Doe de pasta in de emmer
  5. Schud alles even flink door elkaar tot je ziet dat pasta zo goed als gekleurd is.
  6. Laat de pasta een nachtje drogen
  7. Kliederen, ontdekken en spelen maar!


Het verloop
Een Kliedertafel vol met pasta nodigt uit tot spelen, kliederen en ontdekken. Voeg verschillend keukengerei en pannen toe en de heerlijkste maaltijden worden voor je bereid. Een grijptang of pincet in huis? Voeg ook deze toe. Een Kliedertafel vol met pasta kan op alle fronten een bijdrage leveren aan de ontwikkeling. Deze keer kiezen wij bij de Kliederkansen voor het rekenen!

Kliederkans

2-6 jaar
Er kan geteld worden met de pasta. Hoeveel pasta zit gaat er in jouw pannetje of schaaltje? Rijtjes met pasta leggen en deze tellen.

Verschillende schaaltjes vullen en kijken naar de hoeveelheden. Gebruik begrippen als: meer/minder/meeste/weinig/veel/niets/evenveel/leeg/leger/genoeg

Ervaring opdoen met het eerlijk verdelen in verschillende bakjes en eventueel sorteren op kleur. Kan de pasta met de pincetten opgepakt worden?

Ontdekken van gewichten. Welk  bakje is het zwaarst? Gebruik hier eventueel ook de weegschaal voor.

Omgaan met kopen, verkopen en betalen. Mag jij het bakje pasta van je kind kopen? En hoeveel moet je hiervoor betalen? Benoem wat je vindt van deze prijs: duur, goedkoop, veel etc.

Kan je kind de pasta in een vorm leggen: vierkant, driehoek, rechthoek, cirkel?

Kan je kind een patroon maken met de pasta?

Tot slot
De pasta blijft lang goed. Leg het in een bak zonder deksel en gebruik het op een later moment nog een keer!