Kliederen met ijs


Brrrrrr ijskoud……….


Ook wanneer de echte vrieskou het laat afweten, kan er toch met ijs worden gekliederd. Met wat bakjes en ruimte in je vriezer kan er al heel wat speelplezier met ijs beleefd worden. De Kliedertafel biedt een ideale ondergrond voor het kapot maken van de ijsblokken. Vertelt het weerbericht je dat het toch een nachtje gaat vriezen? Laat je Kliedertafel dan vol lopen met water en een nachtje buiten staan.


De start
Er vanuit gaande dat het niet altijd vriest in Nederland en kinderen het geweldig vinden om allerlei ontdekkingen te doen met ijs, schrijven wij de ‘deze kan altijd variant’. Vul samen plastic bakjes met water. Wij hadden Chinees besteld en konden dus mooi deze bakjes gebruiken. Je kunt wat variëren in vormen door emmertjes (snoepgroente of yoghurt) of plastic drinkbekers te gebruiken. Wanneer de bakjes gevuld zijn met water vraag je kind dan of hij wat speelgoed of andere attributen (knikkers, doppen, knopen,muntstukken, schelpen, stenen etc) wil verzamelen. Het speelgoed wordt in de verschillende bakjes gelegd. Heb je kleurstof of bijvoorbeeld glitters in huis? Geef dan een kleur en feestelijk tintje aan het water. Maak ruimte in je vriezer en plaats de bakjes een nachtje in de vriezer.


Stappenplan

  1. Bedenk dat je morgen met ijs wilt kliederen
  2. Vul de avond vooraf een variatie aan diverse bakjes met water
  3. Verzamel speelgoed of andere attributen om in de bakjes te leggen
  4. Leg de bakjes in de vriezer
  5. Bekijk samen de volgende dag het resultaat
  6. Haal de ijsblokken uit de bakjes
  7. Leg de ijsblokken in de Kliedertafel
  8. Laat je kind zelf nadenken hoe hij zijn speelgoed terugkrijgt
  9. Laat je kind allerlei ontdekkingen doen met de gekozen materialen
  10. Als al het speelgoed ‘bevrijd’ is, ruim dan samen op


Het verloop
Het allermooiste is om je kind hier volledig in ‘charge’ te laten. De verwondering begint al de volgende ochtend als er ontdekt wordt dat het water in ijs is veranderd en al zijn speelgoed vastzit. Probeer als ouder zoveel mogelijk vragen te stellen, zodat je kind wordt uitgedaagd om oplossingen te bedenken. Dat begint al direct bij het verwijderen van de ijsblokken uit de bakjes.. Hoe gaan we dat doen? De fantasie van je kind zal lekker op hol gaan. Boaz besloot hier om het speelgoed uit de ijsblokken te toveren door er twee pannen overheen te zetten en een toverspreuk uit te spreken. Ietwat teleurgesteld bij resultaat toen hij de pannen optilde, besloot hij zijn gereedschappen en veiligheidsbril toch maar te pakken. Dit keer lukte het met zijn eigen gereedschap, maar onder het toeziend oog van een volwassene is het ook een ervaring om ‘echt’ gereedschap te laten gebruiken. Voor je kind is het enige doel zijn speelgoed terugkrijgen en gaat desnoods hier lekker hard voor ‘rammen’. Neem dan ook af en toe even de tijd om te zien waar het ijs allemaal is gaan zitten. Wij hadden een haai met een grote homp ijs in zijn bek. Wanneer het speelgoed ‘bevrijd’ is, is voor de meeste kinderen het doel bereikt en de activiteit voor hen dus ook gewoon klaar!

Kliederkans
2-4 jaar
Je bent al enorm bezig met begrippen van tijd. Omdat je van je kind vraagt een nacht geduld te hebben. Bespreek dat het nu avond is, dat het pas morgenochtend klaar is. Ga aan de slag met het meten en wegen van de ijsblokken.
Leg een rolmaat of liniaal en keukenweegschaal klaar. Hoe lang is het blok als je kind er een stukje heeft afgehaald? Als het een paar tellen in warm water heeft gelegen? Bekijk de lengte, breedte en het gewicht van de verschillende blokken.

4-6 jaar
Vul een van de ijsblokken met muntstukken. Dit kunnen euro’s zijn, maar wie weet heb je nog wel ergens een pot met vreemd-geld staan. Er kan vooraf geraden worden hoeveel muntstukken erin het ijsblok zitten of hoeveel de muntstukken bij elkaar opgeteld zijn. Muntstukken uit het ijs gehaald? Kijk uit welk land de muntstukken komen. Vindt je kind dit laatste interessant duik dan ook gelijk even in de atlas of achter Google Maps. Kun je gelijk laten zien hoe ver weg of dichtbij dit land is!

6-9 jaar
Laat kinderen kennis maken met verschillende materialen en technieken. Voeg bijvoorbeeld eens een vijl, rasp, schuurpapier, schroevendraaier, waterpas, rolmaat, hamer en spijker toe. Vergeet de veiligheidsbril en werkhandschoenen niet!

Tot slot
Ruim samen op en laat je kind bijvoorbeeld zijn of haar ontdekkingen vastleggen. Dit kan op verschillende manieren. Het kan geschreven of getekend worden, maar natuurlijk ook gefilmd of gefotografeerd.

Geef een reactie