Kliederen met Jello Gelatine

Wat ruikt en smaakt dat lekker zoet! Wat voelt dat bijzonder aan! Zal ik een taart voor je maken?


Jello is een heerlijke substantie om te voelen. Het proces van vloeibaar naar vast is voor kinderen al zo fascinerend om te zien. Betrek hen dan ook helemaal bij het maken van de Jello.


De start
Koop een aantal zakjes bij de supermarkt en maak samen met je kind de heerlijke substantie Jello. Op de verpakking lees je dat je een halve liter water aan de kook moet brengen. Houd deze hoeveelheid aan. Wij hebben het eigenwijs anders geprobeerd, maar helaas blijft de substantie dan vloeibaar. Een halve liter water en een zakje Jello vult ongeveer een klein schaaltje of brownie bakvorm. Wij kozen ervoor om vijf zakjes te maken, maar dit was voor één van de Kliederlabs. Dan moet er natuurlijk een redelijk groep kinderen gebruik van kunnen maken.

Stappenplan

  1. Koop een aantal zakjes Jello
  2. Verzamel diverse schaaltjes of brownie bakvormen
  3. Breng een halve liter water aan de kook
  4. Voeg het zakje Jello toe en roer tot deze volledig is opgelost
  5. Giet de Jello in een schaaltje en laat het afkoelen
  6. Plaats het schaaltje na het afkoelen in de koelkast voor ongeveer twee uur
  7. Leg bakvormen, taartschep, bordjes, vormpjes en eventueel voorwerpen als knikkers en steentjes klaar in je Kliedertafel
  8. Zet de schaaltjes in je Kliedertafel
  9. Laat je kind allerlei ontdekkingen doen met de Jello
  10. Eet het samen de heerlijke taarten op die je kind gemaakt heeft ;-0


Het verloop
Het is heel makkelijk om Jello te maken en laat je kind het dan met een beetje hulp van jou vooral zelf doen. Als de substantie al wat afgekoeld is, is er al meer vaste vorm te zien en voelen. Plaats de afgekoelde Jello in de koelkast. Zorg dat je rekening houdt met de opstijftijd van twee uur. Maak de substantie bijvoorbeeld ‘s morgens of tussen de middag samen met je kind, zodat er na schooltijd lekker gekliederd kan worden. Of doe het de avond vooraf, zodat er de volgende ochtend een leuke, roze verrassing in de koelkast staat ;-0.
Als de Jello is afgekoeld is het heerlijk om je kind dit te laten voelen. Mijn jonge kids en neefje (1,5, 3 en bijna 4 jaar) vonden het fascinerend en konden niet stoppen met erin prikken en kijken hoe ver ze konden gaan. Ze gierden het uit samen. Grappig om deze verbazing te zien bij hen.
Plaats de bakken met Jello in je Kliedertafel. Leg wat materialen neer die uitnodigen om er lekker mee te gaan experimenteren en kijk wat er gebeurt. Je kinderen zullen de mooiste vormpjes maken, voorwerpen erin laten vallen of een lekker taartje voor je scheppen.


Kliederkans

2-4 jaar
Laat je kind het voelen, proeven en ruiken. Stel hier allerlei vragen over. Waar ruikt het naar? Wat proef je? Hoe voelt het? Laat je kind dit onder woorden brengen.

4-6 jaar
Laat je kind onder woorden brengen wat er is precies gebeurd. (proces vloeibaar-vast) en daarna hoe het voelt, ruikt en smaakt.

6-9 jaar
Lees het recept, laat je kind de juiste hoeveelheden afmeten. Doe samen kleine onderzoekjes. Wat gebeurt er als ik een knikker van deze hoogte laat vallen? Hoe diep is het gat in de Jello geworden? Meet het na en kijk wie er het diepste gat heeft gemaakt. Doe samen voorspellingen: Wat gebeurt er als ik een groter voorwerp pak etc?

Tot slot
Klaar met onderzoeken en ontdekken? Het is eetbaar en kan natuurlijk opgegeten worden. Maar als er flink mee gekliederd is, snap ik dat je hiervoor bedankt! Je kunt de Jello ook even in een plastic zakje bewaren. Zo kan je kind nog wat voelen en erin knijpen. (Beetje de ‘smurfensnot’ van vroeger….Wie die naam ooit bedacht heeft.)

Geef een reactie