Kliederen met knikkers


Daar rollen ze….de reuze reuze bonkers, chineesjes, eentjes, looie detten, olies, spikkels, 1,2,10 en 100-tellers, ken jij ze nog?


Tover je knikkers weer te voorschijn en gebruik ze om een potje te verven, want ja knikkers kunnen voor verfpret zorgen.
Kliederen met verf, kinderen vinden het heerlijk!
Wanneer je gaat verven met (jonge) kinderen zit vaak alles onder de verf. Het begint meestal heel voorzichtig, maar eenmaal in de gaten dat verf eigenlijk veel leuker is aan hun handen dan aan de kwast begint voor hen de pret pas echt. De verf zit écht overal behalve op het mooie blaadje dat jij hebt klaargelegd. Voor jou iets minder leuk, maar voor je kind des te leuker. Laat dit los en ga lekker mee in het geklieder! Het kliederen een beetje centreren en je kind toch de ruimte geven? Dan is de Kliedertafel een ideale uitkomst.


De start

Leg de Kliedertafel klaar met wit papier en laat je kind zelf de verf op het witte papier spuiten. Tip: Plak het papier even vast met plakband. Bij droog weer is het ideaal om dit lekker buiten te doen. Wanneer de verf in klodders op het papier is gespoten worden de knikkers in de Kliedertafel gerold. Laat je kind de hoeveelheid knikkers en de grootte van de knikkers bepalen waarmee begonnen wordt. De Kliedertafel kan steeds van het frame worden opgelicht zodat de knikkers alle kanten oprollen. Het duurt niet lang of er ontstaat een prachtige, kleurrijke creatie.

Stappenplan

  1. Verzamel knikkers
  2. Leg wit papier klaar in de Kliedertafel en maak vast met plakband
  3. Spuit verfklodders op het wit papier (primaire kleuren)
  4. Rol de knikkers in de Kliedertafel heen en weer
  5. Voeg ander rijdend of rollen speelgoed toe
  6. Pak een plastic bak en vul deze met warm water en zeepsop
  7. Was de knikkers


Het verloop
Laat je kind de knikkers lekker door de verf rollen. Het resultaat is direct gaaf! De knikkers maken prachtige banen over het papier en de verf begint zich te vermengen waardoor er allerlei verschillende kleuren ontstaan. Laat je kind nog wat ander rijdend of rollend speelgoed verzamelen om verschillende vormen en sporen te maken door de verf.
Kliederkans

2-4 jaar
Grijp de kans om het gesprek te voeren over het mengen van kleuren. Gebruik aan de start alleen de drie primaire kleuren zodat je kind leert dat je met deze drie kleuren verschillende kleuren kunt maken. Voeg witte verf toe om te kijken wat dit doet met de gemengde kleuren. Benoemen van de kleuren en voorwerpen zoeken met dezelfde kleur.

4-6 jaar
Laat je kind vertellen wat hij heeft gemaakt en hoe of hij dat heeft gedaan. Op deze manier brengen zij hun eigen beeldende werk onder woorden. Welke vormen zien zij allemaal terug? Welke kleuren? Op welke manier hebben zij deze kleuren gemaakt?

6-9 jaar
Maak zelf of een broer of zus ook een Kliederkunstwerk en laat je kind de werken met elkaar vergelijken. 
Bespreek vooraf wat zij denken dat er gaat gebeuren als je hen de materialen laat zien. Bedenk samen welke criteria je wilt geven aan de opdracht. (bijv: Er zijn alleen primaire kleuren gebruikt of Er zijn verschillende vormen en materialen gebruikt.)
Aan de hand van de verschillende criteria kun je elkaars werk vergelijken. De kinderen bekijken elkaars werk en vergelijken de verschillende oplossingen die gekozen zijn voor het vormgeven aan een idee.

Tot slot
Vergeet niet samen op te ruimen. Het is een grote kliederboel geworden, die voor het grootste gedeelte gelukkig beperkt is gebleven tot de Kliedertafel. Bespreek samen hoe je kunt opruimen en wie wat doet. Verdeel de taken en maak er desnoods een wedstrijdje van!

Geef een reactie