Kliederen met modder

Een heerlijk vies mengsel van water en aarde. Hmmm slijk, bagger en blubber… wie wil daar nu niet mee kliederen?

Kinderen vinden het echt heerlijk om te kliederen met zand, aarde en water. Hiermee kunnen zij de mooiste creaties maken. We snappen dat het kliederen met modder niet de voorkeur heeft van alle ouders. Toch zul je zien dat je kind hier veel plezier aan beleeft. Pak daarom weer lekker de Kliedertafel erbij!


De start
Ga samen aan de slag met het maken van een modderkeuken.
Praat over het inrichten en maken van een modderkeuken en over de benodigde materialen. Trek al je keukenkastjes open voor het keukengerei of gebruik de potten en pannen van een speelkeuken. Weet wel, kinderen vinden het leuk om met échte materialen te spelen, dus pak vooral je eigen keukenattributen erbij… het is maar modder!
Toch liever niet je eigen potten, pannen en lepels onder de modder? Breng dan een bezoekje aan de Kringloopwinkel voor alle spullen.
Maak een lijstje en laat je kind alle spullen in de winkel verzamelen.

Stappenplan

  1. Bespreek de inrichting van de modderkeuken
  2. Verzamel de materialen
  3. Zet de Kliedertafel klaar inclusief een bak met water
  4. Zet de bakken zand en aarde naast de Kliedertafel
  5. Leg de potten en pannen in de Kliedertafel
  6. Bespreek en probeer hoe je samen modder maakt
  7. Maak de mooiste baksel in de modderkeuken
  8. Verzamel materialen om de baksels te versieren (dit kunnen takjes, schelpen, blaadjes of bloemen etc zijn.)
  9. Leg papier en potlood klaar en maak prijskaartjes
  10. Klaar maak een reclame filmpje om alle baksels aan te prijzen


Het verloop
Alle materialen verzameld, tijd om te bakken! Maak samen de meest heerlijke, maar vooral modderige baksels. Probeer zoveel mogelijk vormen en maten uit. Laat je kind vooral zelf lekker experimenteren. Wat gebeurt er als je met een garde heel hard in het water roert? Wat is beste verhouding water/zand/aarde? Hoe maken we een taart bestaande uit meerdere lagen? Kortom alles kan en mag geprobeerd worden. Nadat hier alle baksels waren gemaakt, kwam het plan om de baksels te versieren. Hiervoor gingen we op pad in het park. Daarna werden alle baksel prachtig versierd en natuurlijk werd er een bijbehorend prijskaartje gegeven.

Kliederkans
2-4 jaar
Tel de bessen, schelpen, stenen en alle andere versieringen op de baksels. Verzin samen gekke namen bij de taarten en laat je kind deze zelf in eigen krabbels opschrijven.

4-6 jaar
Tel de bessen, schelpen en stenen. Bekijk welke taart het grootste en welke het kleinste is? Steek kaarsjes of stokjes in de taarten en speel met verschillende leeftijden. Bedenk samen namen en laat deze door je kind naschrijven. Maak mooie prijskaartjes en bekijk welke het duurste is en welke het goedkoopst.

6-9 jaar
Tijd voor breuken! Laat de taarten steeds in gelijke stukken verdelen. Lukt het om de taarten eerlijk te verdelen en hoeveel krijgt iedereen? Schrijf recepten voor de taarten.

Tot slot
Nog even een bonus Kliederkans. Dit kan voor alle leeftijden en kan makkelijk aangepast worden naar de leeftijd van je kind. Pak de camera erbij en maak een grappig reclame filmpje. Hier een paar suggesties, maar luister vooral naar de fantasie en vele ideeën van je kind.
Hoe breng je jouw taarten aan de man? Hoe overtuig je mensen om deze taarten bij je te kopen en wat is een goede prijs? Welke grappige naam heb jij aan de taart gegeven? Welke slogan? Schrijf een script, oefen een keer en filmen maar!

Geef een reactie