Kliederen met natuurlijke materialen


Rijdend door Nederland kleurt het land weer in de meest prachtige kleuren. Koolzaad kleurt de bermen van de snelwegen geel en de parken staan vol met Paardebloemen, Madeliefjes, Krokussen en nog meer prachtige voorjaarsbloemen


Het voorjaar is in volle gang en dat zien we in de bermen van de snelweg, de parken en de velden om ons heen. De tulpen kleuren ons land in de meest prachtige kleuren en al wandelend door een park of bos zie je bloemen staan. Tijd om daar eens iets mee te doen in onze Kliedertafel. Niet teveel uiteraard, want het is juist zo kleurrijk om ons heen.


De start
Zorg dat je Kliedertafel vol ligt met allerlei materialen waar je kinderen de meest creatieve creaties mee kunnen maken. Denk aan verf, schelpen, glitters en bloemen. Wij kiezen ervoor om zoutdeeg te maken om de gevonden materialen in te prikken. Oase is ook een goed alternatief uiteraard. Met water, potjes en bloemblaadjes kunnen zij zelf een natuurlijke parfum maken.

Stappenplan

  1. Verzamel allerlei natuurlijke materialen samen met je kind
  2. Leg alle materialen in de Kliedertafel
  3. Bekijk en verken de verschillende materialen
  4. Laat de creativiteit van je kind zijn werk doen en maak samen de meest prachtige creaties
  5. Fotografeer de kunstwerken of laat je kind een ‘vlogje’ maken


Het verloop
Het is leuk om samen de materialen te gaan verkennen. Wat ligt er allemaal? Wat zou je willen gebruiken? Hoe ruiken de planten? Welke geuren hebben de bloemen? Welke vind je mooi? Hoe zouden we dit kunnen gebruiken voor op een kunstwerk? Op deze manier verkent je kind heel bewust de materialen en wat er mee gedaan kan worden. Laat je kind daarna vooral lekker zelf allerlei dingen proberen en maken. Kijk mee, help mee of maak zelf ook een kunstwerk.

Kliederkans

2-4 jaar
Tellen van de blaadjes, praten over kleuren, vormen en geuren.

4-6 jaar
Laten vertellen over hun eigen ideeën voor het maken van een kunstwerk en hun mening laten geven over wat ze wel en niet mooi vinden.

6-9 jaar
Namen van de planten en bloemen opzoeken. Kenmerken en belangrijke informatie vinden en vertellen.

Tot slot
Stal alle creaties uit en bedenk wat je ermee kunt doen. Vindt je kind het leuk om er een foto of vlog van te maken? Wordt het een vlog? Vraag dan eerst om een script te schrijven. Te jong om te schrijven maar wel een vlog willen maken? Laat hem dan een soort storyboard maken op zijn eigen manier. Aan de hand van de tekeningen of het script wordt het verhaal opgebouwd en een vlog gemaakt! Veel plezier enne mailen of taggen op Facebook mag natuurlijk altijd. Wij zijn altijd benieuwd hoe de ideeën uitpakken.

Geef een reactie