Kliederen met Orbeez waterballetjes


Wat een mooie kleuren, wat voelt dat bijzonder aan. Hoeveel Orbeez balletjes kun jij tegelijk in je handen scheppen?


Deze Orbeez waterballetjes zijn gegarandeerd een succes! Het is heel erg makkelijk, je hebt er heel weinig materialen voor nodig en kinderen beleven er enorm veel plezier aan.
Heb je een kinderverjaardag? Dan is dit een ideale vulling voor je Kliedertafel. (Houd hele jonge kinderen wel uit de buurt van de tafel met de waterballetjes.)


De start
Koop twee zakjes Orbeez waterballetjes. (Wij werken met deze variant en is online te bestellen.) Deze twee zakjes zijn goed voor 20.000 Orbeez balletjes. Let op dat de balletjes water moeten gaan absorberen om te gaan groeien. Op de verpakking staat dat dit 3-6 uur duurt. Wij hadden tijdens één van onze Kliederlabs een Kliedertafel gevuld met een klein laagje water en de Orbeez balletjes. Na ongeveer één tot anderhalf uur hadden de balletjes al een prima grootte om veel Kliederplezier mee te beleven.

Stappenplan

  1. Bestel je Orbeez waterballetjes
  2. Vul je Kliedertafel met een laagje water
  3. Laat je Orbeez balletjes minimaal een uur in water absorberen voordat er mee gekliederd kan worden
  4. Voeg maatbekers, plastic flessen, bakjes, trechters en bootjes of diverse auto’s toe aan de Kliedertafel
  5. Bekijk en speel mee met deze fascinerende balletjes.
  6. Gooi de balletjes na enkele dagen weg. Ze zijn biologisch afbreekbaar

Het verloop
Heb je alle tijd? Voer dan het hele proces, van water vullen, zakjes toevoegen aan het water en zien hoe de waterballetjes groeien, samen uit. Bewaar vooraf een klein waterballetje om te laten zien wat er na ongeveer een uur met het waterballetje is gebeurd. De waterballetjes gaan langzaam het water absorberen en worden uiteindelijk minimaal 100x groter. Gaaf om dit samen te observeren. Gebruik hier eventueel een vergrootglas of insectenpotje voor, om steeds het verschil met de huidige grootte te vergelijken.
Na ongeveer één tot anderhalf uur zijn de waterballetjes flink gegroeid en klaar om mee te kliederen. Door maatbekers, flessen, trechters en diverse auto’s of bootjes toe te voegen zul je zien dat het ontdekken helemaal van zelf gaat. Ontdek vooral lekker mee! Stel tussendoor vragen als: Hoe bewegen de balletjes door het water? Passen de balletjes allemaal in de andere maatbeker? Welke kleur vind je het mooist? Kun je de balletjes kleur bij kleur sorteren? Maar geniet vooral van het plezier en fascinatie die je ziet bij je kind.Kliederkans

2-4 jaar
Bekijk de verschillende kleuren. Tel de balletjes met dezelfde kleuren. Benoem samen de kleuren en sorteer de balletjes op kleur.

4-6 jaar
Bekijk de verschillende kleuren. Tel de balletjes met dezelfde kleuren. Benoem samen de kleuren en sorteer de balletjes op kleur. Voeg pincetten toe en probeer de balletjes te pakken. Dit zal knap lastig zijn want de balletjes zijn erg glad.

6-9 jaar
Laat hen ervaren dat de inhoud van bakjes verschillend kan zijn. Gebruik hiervoor de maatbekers om de hoeveelheden goed met elkaar te kunnen vergelijken.

Tot slot
De Orbeez balletjes blijven enkele dagen goed. Daarna gaan zij snel kapot. Merk je na enige dagen dat de balletjes minder stevig worden, dan is het tijd om ze weg te gooien. De balletjes zijn biologisch afbreekbaar.

Geef een reactie