Kliederen met pompom balletjes


Wat veel verschillende kleuren!

Wat voelt dat zacht

He ze kunnen ook stuiterenDe start

Onze kinderen vinden het Kliederen en ontdekken met Orbeez balletjes helemaal geweldig. Wanneer de zon schijnt en dit lekker buiten kan, is dit natuurlijk prima. Binnen in huis werken deze balletjes wat minder goed. Ze stuiteren gemakkelijk de Kliedertafel af en als je er op staat, wordt je vloer erg glad. We zochten dus een alternatief en die hebben we gevonden. Onze jongens zijn er helemaal fan van en het is erg makkelijk. Namelijk pompom balletjes. Dit zijn kleine, stoffen balletjes die in verschillende groottes beschikbaar zijn. Wij bestelden pompom balletjes op Aliexpress. Het voordeel is dat je de balletjes even kunt wassen voor gebruik.

Een Kliedertafel die rijk gevuld is met verschillende kleuren pompomballetjes nodigt erg uit tot spelen, proberen en ontdekken. Je zult zien dat je kind er vanzelf mee aan de slag gaat. In het proces reik jij hen verschillende materialen aan.

Stappenplan

 1. Vul je Kliedertafel vol met verschillende pompom balletjes
 2. Leg wat (gekleurde) schaaltjes en een pincet of een keukentang erbij
 3. Laat je kind vooral lekker proberen en spelen met de balletjes
 4. Observeer, kijk wat er gebeurt en welke materialen jij kunt toevoegen of samen bedenkt.
 5. Ga vragen stellen of stel een probleem.


Het verloop
Een Kliedertafel die rijk gevuld is met verschillende kleuren pompomballetjes nodigt erg uit tot spelen, proberen en ontdekken. Je zult zien dat je kind er vanzelf mee aan de slag gaat. In het proces reik jij hen verschillende materialen aan. De Kliedertafel vol met pompom balletjes kan gerust twee weken staan. Jij kunt steeds nieuwe dingen verzinnen en zij kunnen verder ontdekken. Zodra onze jongens beneden kwamen, stonden ze aan de Kliedertafel te spelen. Soms koos ik ervoor om ineens een rekenactiviteit te maken of maakte ik het pakken van de balletjes met een pincet extra lastig door er schildertape overheen te plakken. Leg het schilderstape daarna in de Kliedertafel. Je zult zien dat zij ontdekken dat de balletjes hier gemakkelijk aan blijven plakken. Daar doen zij ook weer van alles mee.

Kliederkansen

Er zijn ontelbaar veel Kliederkansen voor het spelen en ontdekken met pompom balletjes.

 • het oefenen van de motoriek door de balletjes met een pincet te pakken.
 • de kleuren sorteren
 • patronen neerleggen
 • tellen
 • kleuren leren
 • rekenbegrippen verkennen (meeste, minste, evenveel)
 • een rij leggen in een patroon en deze opmeten met een rolmaat. Vooraf inschatten hoe lang je denkt dat de rij is?
 • vormen, cijfers of letters leggen met de balletjes
 • tafels leren


Tot slot
Laat de Kliedertafel gewoon een paar dagen staan en kijk wat je kind er zelf allemaal mee gaat ontdekken.

Geef een reactie