Kliederen met proefjes


Laat je eigen vulkaan borrelen, creëer een mooie lavalamp of maak een heerlijk, slijmerig, kleurrijk mengsel

De mooie, zonnige dagen beginnen langzaam aan te breken. Dat betekent dat we weer lekker buiten kunnen gaan kliederen.
Kinderen vinden het heerlijk om van alles met elkaar te mixen en de meest slijmerige substanties te maken. Heel veel huis, tuin en keukenmiddelen kunnen al voor veel en vooral veilig Kliederplezier zorgen. Maar deze kleurrijke substanties wil je liever niet in je huis. Zet daarom de Kliedertafel lekker buiten en laat je kinderen heerlijk proberen.


De start
Dit wordt pas echt Kliederen. Vooral als je de kinderen lekker hun gang laat gaan en henzelf van alles laat mixen. De materialen die op het Kliederlijstje staan zijn allemaal veilig en te vinden in de meeste supermarkten. Maak samen een lijstje. Jij voor de boodschappen, je kind voor zijn eigen Kliederfestijn.

Stappenplan

  1. Zet alle materialen klaar op de Kliedertafel (buiten)
  2. Geen Kliedertafel? Pak dan een lage plastic bak zodat alles in de bak blijft
  3. Stal alle materialen uit
  4. Verdeel alle ingrediënten over bekertjes of schaaltjes
  5. Laat je kind vooral lekker proberen en mixen
  6. Stel vooral veel vragen als: Wat denk je dat er gebeurt als….?
  7. Opruimen en schoonmaken


Het verloop
Er zullen veel materialen zijn die je kind herkent. Bijvoorbeeld een kom en een garde. Vraag hem eventueel naar de materialen en hoe ze te gebruiken. Wanneer je de ingrediënten verdeelt over kleine bakjes of bekertjes voorkom je dat de olie of azijn in één keer worden leeggegooid. De pipetjes of spuiten zorgen ervoor dat je kind steeds kleine hoeveelheden kan pakken.
Materialen en ingrediënten bekeken? Laat je kind dan aan ontdekken en vooral experimenteren. Lekker mixen en de materialen voelen. Er zullen veel kleurrijke, slijmerige en plakkerige substanties ontstaan. Maar ook zullen zij de eigenschappen van de verschillende ingrediënten gaan verkennen. Kortom de handen en kleding zullen niet schoon blijven!

Kliederkans
2-4 jaar
Laat hen proberen onder woorden te brengen wat zij aan het doen zijn. Misschien kunnen ze ook uitleggen waarom ze juist die ingrediënten met elkaar willen mixen. Vooral veel substanties en structuren laten ervaren en voelen.

4-6 jaar
Voorspellen van wat er gaat gebeuren. Wat denk je dat er gebeurt als je deze twee ingrediënten bij elkaar doet? Hoe kunnen we het dikker maken? Hoe kunnen we er een kleur aan geven?

6-9 jaar
Ga werken met exacte hoeveelheden. Laat je kind afwegen en afmeten van de door jou verzonnen inhoudsmaten.
Vraag het na te denken hoe het komt dat ingrediënten bepaalde uitwerking op elkaar hebben.

Tot slot
Heb je een Kliedertafel en is deze lekker kleurrijk geworden? Laat de inhoud van je Kliedertafel leeglopen in een emmer. Deze kun je dan makkelijk leeggooien. Spuit je Kliedertafel eventueel af met een tuinslang en vul hem met water en sop of plaats er een bak met sop op. Zo kunnen alle materialen afgewassen worden. Wedden dat je kind hier nog plezier aan heeft ook!

Geef een reactie