Kliederen met scheerschuim

Oehhhh lekker dit lijkt wel slagroom!!


Scheerschuim is één van de makkelijkste dingen om in je Kliedertafel te hebben en voor kinderen geweldig om mee te kliederen. Door allerlei dingen toe te voegen kan je kind er verschillende ontdekkingen mee doen. Dus koop wat bussen scheerschuim, stroop de mouwen op en ga aan de slag om de mooiste creaties te maken in de Kliedertafel. Het ergste wat kan gebeuren is dat je kind naar scheerschuim ruikt.


De start
Leg de bak van de Kliedertafel klaar op de tafel of zet hem bij mooi weer buiten. Zorg voor wat bussen scheerschuim en laat je kind de eerste bus leegspuiten in de Kliedertafel. Er zullen allerlei hoopjes scheerschuim ontstaan. Hele jonge kinderen zullen al verbaasd zijn bij het schuimen van de scheerschuim op het moment dat zij er in gaan wrijven.

Stappenplan

  1. Koop twee of drie bussen scheerschuim
  2. Zet de Kliedertafel buiten of leg de bak op tafel
  3. Laat je kind de bus scheerschuim leeg spuiten
  4. Wrijf het scheerschuim door de hele Kliedertafel heen
  5. Laat je kind eerst zelf vormen tekenen met zijn vinger
  6. Voeg daarna steeds materialen toe (dingen die rijden, rollen of glijden bijvoorbeeld)
  7. Voeg eventueel water in een bak of direct in de tafel toe en wat keukengerei: bijv een garde, pollepel etc.
  8. Maak samen de Kliedertafel schoon


Het verloop
Kinderen vinden het al een hele ontdekking om gewoon het scheerschuim door de tafel heen te wrijven. Wat gebeurt er met het scheerschuim als ik het wrijf en hoe voelt het? Geef je kind hierin vooral de ruimte om het eerst zelf te ontdekken. Leg de materialen die rollen, rijden of glijden naast de tafel. Zij kunnen dit er dan zelf bijpakken. Boaz vond het vooral een bijzondere gevoel aan zijn handen. Later vroeg hij, toen hij een Kliedertafel gevuld had vol met boten, of hij er scheerschuim in mocht spuiten. Koop daarom wat extra bussen, want je kind komt er zeker op een ander moment op terug om het nog een keer te gebruiken. Nog wat andere structuur willen geven aan het scheerschuim? Voeg dan baking soda, kinetisch zand of kleurstof toe. Je kunt dan zelf sneeuw, zandschuim of schuimverf maken.Kliederkans

2-4 jaar
Teken samen vormen. Laat de vormen overtrekken die jij hebt gemaakt en benoemen. Teken bijvoorbeeld twee vierkanten en leg wat materialen neer. Vraag in ieder vierkant even veel materialen neer te leggen.

4-6 jaar
Oefen samen de cijfers, letters en woorden die zij allemaal kennen. Laat ze een rondje door het huis lopen en voorwerpen zoeken die met deze letter beginnen. Cijfers geschreven? Leg het juiste aantal materialen erbij. Je kunt ook knikkers, stenen, schelpen, stokjes etc. gebruiken.

6-9 jaar
Kinderen van deze leeftijd zien al snel dat het een glad oppervlak wordt als je scheerschuim goed uitsmeert. Het kan dan dienen als een soort schrijfblad. Sommige kinderen zullen het misschien ooit op school gedaan hebben tijdens de schrijfles. Op het glad gestreken oppervlak kan van alles gedaan worden: Woorden schrijven, keersommen oefenen, pictionairy spelen, cijfers schrijven, breuken (taarten tekenen en eerlijk verdelen). Speel in op hetgeen dat nu op school wordt geoefend. Praat daar samen over. Hoe leuk is het om zo de woorden voor spelling te oefenen of die lastige tafel van 5.

Tot slot
Maak samen de Kliedertafel schoon. Een tafel vol met alleen scheerschuim is makkelijk in de badkuip of onder de douche af te spuiten. Een Kliedertafel vol met water en scheerschuim is wat lastiger. Het gras is bij ons op die plek dan ook wat minder gaan groeien nadat de bak omgekiept werd.

Geef een reactie