Kliederen met schelpen


Schelpen zoeken, wat een kleuren, wat een vormen en wat zie ik nog veel meer moois op het strand.


Schelpen zoeken op het strand. Heerlijk buiten samen en de hele kustlijn afstruinen om op zoek te gaan naar de mooiste schelpen. Met als resultaat rode wangen, kilometers afgelegd en een tas vol schelpen en andere schatten. Als extra uitje nog een warme chocolademelk met slagroom binnen bij de openhaard of een heerlijk ijsje in het zonnetje op het terras. Schelpen zoeken kan namelijk het hele jaar… nu snappen ook wij dat het wat ver gaat om dit in de regen en het harde wind te doen. Hoewel door een zware wind uit het oosten of westen er op het strand extra veel te ontdekken is. Dus als de wind is gaan liggen kan in de herfst of winter schelpen zoeken echt een ware ontdekking zijn.


De start
Rijd, loop of fiets naar het strand! Wij hebben de luxe om dichtbij het strand te wonen en zijn hier dan ook vaak te vinden. Ga samen op zoek naar de mooiste schelpen. Neem een grote tas mee want na een paar mooie schelpen gevonden te hebben zul je zien dat je kind niet meer te stoppen is en een grote tas dus geen overbodige luxe is. Houd er wel rekening mee dat een boodschappentas vol schelpen ook aardig wat kan wegen. Struin samen de kustlijn af naar schelpen en andere schatten. Denk hierbij aan eieren van roggen of haaien. Schilden van inktvissen en krabben. Soms vind je zelfs een heremietkreeft in een schelp.

Stappenplan

  1. Check even de stand van het zeewater (eb/vloed) 2 uur voor laagwater is het meest ideaal om te starten met zoeken
  2. Neem een grote boodschappentas, emmer en schep mee naar het strand
  3. Struin het strand af naar allerlei schelpen en andere ontdekkingen
  4. Neem de verzameling mee naar huis
  5. Leg alle schelpen in de Kliedertafel
  6. Bekijk de schelpen met vergrootglazen, maak ze schoon met een sopje of kwast
  7. Bedenk samen een activiteit met de schelpen


Het verloop
Wanneer je een tas vol schelpen en andere dingen mee van het strand hebt meegenomen leg deze dan allemaal in je Kliedertafel. Geef je kind de tijd en ruimte om ze eens allemaal goed te bekijken. Voeg eventueel een vergrootglas, sopje of kwast toe om de schelpen beter te bekijken of schoon te maken. Wij voegden wat zakjes, schepjes, bakjes en een weegschaal toe. Er werd druk gewogen en geschept. Hieraan kun je natuurlijk weer allerlei opdrachten verbinden. Zijn je kinderen wat ouder verken dan samen op internet wat je allemaal voor creaties met schelpen kunt maken. De meest bekende is wellicht de ketting. Hiervoor heb je een fijn boortje nodig of een glasboor. (Deze laatste kost een paar euro bij een bouwmarkt). Je kunt fotolijstjes, tegels, letters (die kartonnen grote letters) of glazen potjes beplakken met allerlei soorten schelpen. De schelpen kunnen ook met verf, nagellak en glitters versierd worden.

Kliederkans
2-4 jaar
Sorteer de schelpen op de verschillende groottes, kleuren, structuren en vormen.
Maak samen vormen van de schelpen, denk hierbij aan cijfers, letters, vormen of bekende plaatjes zoals een huis, bloem, etc.

4-6 jaar
Gebruik een keukenweegschaal en laat de zakjes wegen. Welk zakje weegt het minst? Welk zakje is het zwaarst? Hoeveel schelpen meer/minder. Opdrachten geven om tot een bepaald gewicht te komen. Hoeveel schelpen moeten er dan bij/af?

6-9 jaar
Ontdek samen wat je allemaal gevonden hebt? Gebruik internet of een schelpen zoekkaart. Verken de verschillende structuren met een vergrootglas en neem de namen over. Maak naamkaartjes bij de schelpen. Categoriseer de schelpen.

Tot slot
Laat de schelpen nog even in de Kliedertafel liggen zodat je kind hier later nog een keer mee kan spelen. Observeer wat je kind dan gaat doen. Wat zie je gebeuren? Welke herhaling zie je?
Bewaar de schelpen in een bak of breng ze weer terug naar het strand. (Heb je gelijk weer een goede reden om lekker naar het strand te gaan.)

Geef een reactie