Kliederen met schietschijven


Klaar, richten, vuur!!!


Veel kinderen vinden geweren interessant en niet alle ouders zijn hier even blij mee. Maar weet je nog dat je met je blaaspijp op pad ging? Waarschijnlijk schoot je met besjes of zelfgemaakte pijlen van papier bij de buren door het raampje.
Beleef dit nog een keer en ga met je kind vast oefenen in de Kliedertafel.


De start
Jullie gaan samen testen hoe goed jullie kunnen richten. Wat je daar voor nodig hebt is een speelgoedpistool. Wij kozen voor een waterpistool, maar een Nerfgun of blaaspijp kan natuurlijk ook. Verzamel allerlei kleine materialen. De Kliedertafel haal je van het frame en leg je op de grond. Alle materialen die jullie verzameld hebben, worden op een papieren bordje geplakt en vastgemaakt aan het blad. Geen papieren bordje in huis? Trek dan een bord over met krijt of verf in het blad van de Kliedertafel. Dit is straks allemaal weer makkelijk te verwijderen. Alles vastgeplakt? Kies een plek uit waar je de Kliedertafel rechtop kunt zetten. Bespreek welke afstand jullie gaan nemen van de schietschijven en richten maar!

Stappenplan

  1. Verwijder de Kliedertafel van het frame
  2. Verzamel (kleine) attributen om op te schieten
  3. Plak de attributen op papieren of plastic bordjes
  4. Zet de Kliedertafel rechtop
  5. Bepaal de afstand die jullie gaan nemen en geef die aan met stoepkrijt of voorwerpen
  6. Schiet op de schietschijven
  7. Verzin allerlei verschillende manieren om te schieten en probeer verschillende afstanden


Het verloop
Als de materialen opgeplakt zijn, is het een kwestie van lekker gaan richten. Je kunt je kind allerlei opdrachten geven of zelf laten proberen. Stel tussendoor allerlei vragen (zie evt Kliederkans): Vanaf welke afstand denk je nog steeds iets te kunnen raken? Hoeveel bordjes denk je te kunnen raken? Kun je vanuit een andere positie of houding schieten?

Kliederkans

2-4 jaar
Varieer de voorwerpen op de borden. Kies voor kleuren, cijfers of bijv. letters en oefen deze samen. Je kunt ook opdrachten geven om op het grootste of kleinste voorwerp te schieten. Misschien heb je thuis wel een speelkeuken vol plastic etenswaren, op deze manier kun je groenten en fruit oefenen. Check ook even het thema op school, créche of peuterspeelzaal, wie weet kun je hier nog iets mee.

4-6 jaar
Verzin samen een verhaaltje met de voorwerpen. Schiet zelf op de voorwerpen waarover je kind het verhaal vertelt. Maak rijmwoorden bij de voorwerpen.
Je kunt ook liedjes verzinnen bij de voorwerpen. Jij schiet op een voorwerp en je kind zingt het afgesproken liedje.

6-9 jaar
Wordt er net een tafel geleerd? Zet de tien uitkomsten van de tafel op de verschillende bordjes en oefen de keersommen. Maak op- en aftreksommen van de getallen waarop geschoten wordt of maak er grote getallen van door ze achter elkaar te plakken als er op geschoten is.

Tot slot
Wedstrijdje gedaan? Verzin samen een leuke prijs. Bewaar de borden voor een andere keer.

Geef een reactie