Kliederen met tie dye


Tie dye, de grote hit van het moment!
Tover je eigen shirt om tot een kleurrijk exemplaarTie dye, het is een grote hit momenteel! Je eigen shirt omtoveren tot een kleurrijk exemplaar is wat er gebeurt tijdens het tie dyen. Als je wat filmpjes bekijkt, kom je erachter dat je speciale Tie dye verf en geduld moet hebben. Dat hebben wij en jullie kids misschien ook niet.

Daarom bedachten wij gewoon onze eigen Kliedervariatie op deze hit, waarbij je gelijk een grappig en verrassend resultaat hebt!
Je snapt dit wordt gewoon Tie dyen op onze eigen, eigenzinnige, kliederachtige manier.

De start
Zoek in huis naar een oude doek, stuk stof of T-shirt. Wij kozen voor een hydrofiel doek. Dit blijkt erg goed te werken en vaak heb je een dozijn van deze doeken in je kast liggen. Knip de Hydrofiel doek in de gewenste maat. Wij hebben de doek in vier delen verdeeld.

Stappenplan

  1. Pak een stuk doek en zet de stok in het midden.
  2. Draai de stok rond zodat de doek zich gaat oprollen. (een soort Zeeuwse bolus idee).
  3. Wind een elastiekje om het opgerolde doekje heen
  4. Pak de pipet en bedruppel de doek met verschillende kleuren verf
  5. Tevreden en flink besprenkeld?  Haal het elastiek eraf, bekijk het resultaat en hang het te drogen.
  6. Na het drogen bevestig je de doek aan een stok en heeft je kind zijn eigen kleurrijke vlag. Leuk voor aan zijn (boom)hut, voor het slaapkamer raam of aan de fiets of step.


Het verloop
Rol het doek op en wind er een elastiekje omheen. Het werkt goed wanneer je een stok in het midden zet en deze draait. De doek verandert in een soort Zeeuwse Bolus. Je kunt je kind ook lekker zijn gang laten gaan en er wat elastiekjes om laten binden. Een klein pakketje van hydrofiel doek voor je liggen? Gebruik dan pipetten en verf om de doek te besprenkelen. Heeft je kind nog niet eerder met een pipet gewerkt? Doe het een keertje voor. Daarna heeft je kind het door en vinden ze het geweldig om te doen. Wij verkopen handige pipetten die goed schoon te maken zijn in onze Kliederpakketten. Kies voor verf op waterbasis en verdun deze met water. Door het water en het materiaal van de hydrofieldoek lopen de kleuren in elkaar over. Genoeg besprenkeld? Vouw het pakket weer open en kijk vooral naar de reactie van je kind. De verwondering en verbazing zullen zichtbaar zijn.

Kliederkans

2-4 jaar
De werking van een pipet, de kleuren die in elkaar overlopen en een andere kleur vormen. Benoem het vooral. Stel er af en toe een vraag over of maak een opmerking. Bijvoorbeeld: Ik zie ineens een groene kleur op je vlag, maar er staat helemaal geen groen op tafel? Hoe kan dat?

4-6 jaar
Ook hier kan het mengen van kleuren goed aan bod komen. Maar vooral een mening vormen over het kunstwerk is natuurlijk gaaf. Wat vindt je Kliederaar van het kunstwerk? Is hij tevreden? Wat vindt hij precies mooi? Heb je zelf ook een kunstwerk gemaakt? Vergelijk de kunstwerken dan samen. Welke verschillen zie je in vormen en kleurgebruik?

6-9 jaar
Het gesprek over een kunstwerk is ook hier een goed uitgangspunt. Vooral omdat kinderen in deze leeftijd een haarfijn idee hebben over wat te willen maken en de kleuren die zij willen gebruiken. Daar waar een kleine Kliederaar nog lukraak verschillende kleuren kiest, zal een oudere Kliederaar heel bewust voor bepaalde kleuren en plekken kiezen waar hij de druppels laat vallen. Observeer dit proces en stel juist hierover vragen. Is hij tevreden met het resultaat en waarom? Welke bedoeling had hij?

Tot slot
Geef de vlag een mooie plek samen! Ook daar heeft je Kliederaar vast een idee over waar hij de vlag voor wilt gebruiken! Heel veel Kliederplezier samen.

Geef een reactie