Kliederen met verf en elastiek

Flinke Klodders verf smeren, omhoog trekken en spetteren maar!

” Wow moet je mijn verfspetters zien!”
” Zo dit is een cool effect zeg”

Heerlijk Kliederen met verf, dat is wat je kind tijdens deze Kliederactiviteit doet.
Het is een simpele activiteit, maar zorgt voor veel plezier en verbazing.


De start
Span een elastiek strak over je Kliedertafel of Kliederbak heen. Wij kochten een elastiekkoord, dit werkte prima. Te verkrijgen bij de naalden en garen afdeling van bijvoorbeeld een Hema ;-).
Heb je geen Kliedertafel of Kliederbak in huis? Dan kun je ook een ovenschaal of kartonnen doos gebruiken. Bij de ovenschaal kun je gewone elastiekjes spannen. Bij een kartonnen doos kun je inkepingen maken en hier je elastiekjes doorheen spannen.

Stappenplan

  1. Span het elastiekkoord over je Kliedertafel
  2. leg een bakje met verf, (wij kozen voor de primaire kleuren), wit papier en kwasten klaar
  3. leg de witte blaadjes verspreid door de Kliederbak
  4. smeer het elastiek in met verschillende kleuren verf
  5. trek de elastieken omhoog en laat ze terugschieten
  6. Maak toffe kunstwerken


Het verloop
Het is een simpele activiteit die je kind voor het grootste deel helemaal zelf kan doen. Het enige waarbij je je jonge Kliederaar misschien even moet assisteren is het insmeren van het elastiek. Maar help niet te snel, want dit is een goede oefening voor de fijne motoriek. Laat je kind dus de verf lekker op het elastiek smeren. Druppels op het kunstwerk? Dat maak het kunstwerk alleen maar mooier! Wanneer het elastiek ingesmeerd is, mag je kind aan het elastiek trekken. Wij hebben gemerkt dat recht omhoog trekken het allerbeste werkt. Omhoog en dan loslaten!
De verfspetters verspreiden zich over het witte papier en zorgen voor een tof effect. Kijk maar naar het verbazende gezicht van je Kliederaar. Ga lekker samen Kliederen en complimenteer elkaar met de gave kunstwerken die ontstaan. Smeer meerdere kleuren op het elastiek en ontdek spelenderwijs het mengen van de kleuren.

Kliederkans

2-4 jaar
Motorische ontwikkeling. Grip van kwast en verf over het dunne elastiek smeren.
De verfspetters die in elkaar overlopen zorgen dat het mengen van kleuren besproken kan worden.

4-6 jaar
Word samen een kunstexpert en bestudeer de kunstwerken goed.
Bekijk de verschillende kunstwerken. Stel vragen als: Welk kunstwerk vind je het mooist? Waarom vind je dat kunstwerk het mooist? Welke kleuren zie je terug? Zie jij in de vlekken ook een grappige vorm of figuur?

6-12 jaar
Sluit aan bij wat hier boven staat. Kijk of je verf spetters met elkaar kunt verbinden en hier grappige vormen van kunt maken. Bedenk samen een titel voor je kunstwerk en geef er een verkoopprijs aan.
Zoek op internet kunstwerken met hetzelfde effect en bekijk de verkoopprijs van deze kunstwerken. Wat is het prijsverschil met jouw kunstwerk? Hebben deze kunstwerken een titel? Heeft deze kunstvorm een naam?

Tot slot
Geef de kunstwerken een mooie plek aan de muur. Heel veel kunstwerken gemaakt? Laat je kind dan een top drie maken. Verzin samen voor wie de andere kunstwerken zijn, schrijf er een leuke boodschap op en stuur deze naar de personen op.

Geef een reactie