Kliederen met verf


10,9,8,7,6,5,4,3,2,1… Gelukkig Nieuwjaar!!!!!


Een keer per jaar is het groot feest en wordt er prachtig vuurwerk afgestoken. Rondom oudejaarsdag is het dan ook leuk om samen dit vuurwerk eens na te maken met bijvoorbeeld verf. Hoe krijg je al die gave vuurwerkexplosies met al die verschillende kleuren? De Kliedertafel biedt de perfecte uitkomst zodat je kind zich eens lekker uit kan leven om te onderzoeken hoe je vuurwerkexplosies kunt namaken.


De start
Kijk vooraf een filmpje over vuurwerk als je nog vrij jonge kinderen hebt. Ze kunnen zich dan misschien nog niet een goede voorstelling maken van de verschillende vuurwerkexplosies. Het helpt dan om hier een goed beeld bij te hebben. Wanneer je kind een goed beeld heeft is het leuk om na te denken over de materialen die gebruikt kunnen worden om vuurwerk te maken. Maak een lijst van de materialen die je misschien nodig hebt. Loop bijvoorbeeld een rondje door de Kringloopwinkel of de Action, daar kom je allerlei attributen tegen die je kunt gebruiken. Gebruik de fantasie van je kind om allerlei ideeën te zien bij verschillende materialen. Al winkelend zal je kind spullen pakken en zich afvragen of het geschikt is. Het Materiaallijstje is dan ook vooral van alles waarvan wij dachten dat het geschikt was.

Een rondje door de Kringloopwinkel en bijvoorbeeld een Action liggen ook vol met allerlei attributen die je kunt gebruiken. Gebruik de fantasie van je kind om allerlei ideeën te zien bij verschillende materialen. Al winkelend zal je kind spullen pakken en zich afvragen of het geschikt is. Het Materiaallijstje is dan ook vooral van alles waarvan wij dachten dat het geschikt was.

Stappenplan

  1. Bekijk filmpjes over vuurwerk
  2. Verzin samen welke materialen vuurwerk kunnen maken
  3. Verzamel de materialen
  4. Leg zwart papier in de Kliedertafel (of oefen eerst met wit)
  5. Leg de verf klaar
  6. Experimenteer met de materialen en het effect met de verf
  7. Maak samen de meest uiteenlopende vuurwerkcreaties
  8. Maak een foto of filmpje
  9. Gebruik het resultaat van de creatieve uitspatting om iedereen een heerlijk nieuwjaar te wensen
  10. Ruim samen op

Het verloop
Als de materialen verzameld zijn en klaargelegd, ga dan samen lekker aan de slag. Wat voor uitwerking hebben de materialen? Wat is het effect op het zwarte papier? Niet direct het zwarte papier willen gebruiken? Probeer dan eerst alles uit op wit papier. Wij hadden de meest uiteenlopende materialen verzameld, maar het vuurwerkeffect bleef een beetje uit. Uiteindelijk had de wc-borstel wel een heerlijk vuurwerkeffect, samen met de theezeefjes in verschillende maten. Later kregen wij te horen dat een vliegenmepper ook erg leuk kan zijn! Vandaar dat we deze toch even op het lijstje plaatsten.

Kliederkans

2-4 jaar
Praat over de kleuren van de verf, de vormen die je maakt en de materialen die je gebruikt. Hoe heten de materialen en welke vorm geven ze? Maken en herkennen van de patronen en de structuren.

4-6 jaar
Ondersteun de vuurwerk creaties met bijpassende woorden en laat deze erbij verven of schrijven eventueel met glitterpennen. Laat het werk onder woorden brengen. Wat hebben ze allemaal gedaan en welke materialen hebben ze gebruikt?

6-9 jaar
Verken hoe men over de hele wereld het nieuwe jaar viert. Doet iedereen dit tegelijk? (Tijdverschil, gebruiken, gewoonten, religies)

Tot slot
Na alle creatieve uitspattingen is het leuk om een filmpje of foto te maken van het resultaat. Hiermee kan je kind een leuke kaart of een nieuwsjaarsgroet de wereld in sturen. Klaar? Stort je dan alvast heerlijk op de oliebollen. Eetsmakelijk!

Geef een reactie