Kliederen met water! Schenken en vullen


“Kijk ik kan deze fles met behulp van een trechter vullen”

Hoeveel keer past de inhoud van de kleine maatbeker in de grote maatbeker?


Kinderen vinden kliederen, spelen en ontdekken met water geweldig! Een Kliedertafel vol met verschillende maten flessen, trechters en maatbekers is dan ook echt een feestje! Ze zullen zich langere tijd vermaken met het vullen en leeggieten van flessen en bekers water. Zeker de peuters onder ons! Zo kunnen ze lekker oefenen met het inschenken van hun eigen bekers.


De start
Zet een (Klieder)tafel buiten en zet allerlei flessen, maatbekers, bekers, gardes, trechters etc neer. Heb je geen Kliedertafel? Misschien heb je een plank in huis, leg deze tussen twee stoelen en je kleine Kliederaar kan heerlijk staand spelen en ontdekken. Heb je een limonadetap of jerrycan in huis? Water tappen vinden kinderen geweldig! Wij kozen ervoor om een jerrycan op te hangen. Zo konden er eindeloos maatbekers gevuld worden.

Stappenplan

  1. Verzamel allerlei materialen waarmee je kunt schenken en vullen
  2. Zet een Kliedertafel neer of een tafel waarop kinderen kunnen spelen
  3. Geen Kliedertafel? Misschien wel een plank die je tussen twee stoelen kunt leggen.
  4. Zet de materialen klaar en vul een emmer of jerrycan met water
  5. Kijk vooral wat je kind doet
  6. Faciliteer materialen en stel veel vragen


Het verloop
Je zult zien dat het spelen en ontdekken volledig vanzelf gaat. Wellicht dat je het gebruik van een trechter moet demonstreren. Je kunt het ook eerst vragen aan je kind. Waar denk je deze voor nodig te hebben? Of hoe denk je deze te kunnen gebruiken? Observeer en geniet van je kind. Vraag hem om een bekertje water voor je in te schenken. Is je kind wat ouder? Stel dan vragen over inhoudsmaten. Hoe vaak denk je dat deze maatbeker past in de grote maatbeker? Maak met twee emmers en een plank een wipwap. Hoe lang duurt het voordat de emmers gelijk zijn? Hoeveel liter water moet je dan tappen?

Kliederkans

2-4 jaar
Verkennen van inhoudsmaten, schenken en vullen. Knoeien en morsen is nu geen probleem! Lukt het om een bekertje in te schenken voor je?

4-6 jaar

Ga aan de slag met wegen. Maak een weegschaal en probeer samen gelijke inhoudsmaten te krijgen. Hoe krijg je de plank op de wipwap recht? Wat betekent dit?

6-9 jaar
Rekenen met inhoudsmaten! Gebruik deze poster en ga dit lekker uitproberen! Zo geef je taal aan de inhoudsmaten en is het ook direct zichtbaar!


Geef een reactie