Kliederen met zeepsop


Daar vliegt mijn grote zeepbel, kun jij hem vangen? Lukt het jou om in je eigen zeepbel te gaan staan?


Pret met zeepsop is eindeloos. Een Kliedertafel helemaal vol met zeepsop en allerlei materialen om je eigen bellenblaas te kunnen maken is voor kinderen dan ook een grote belevenis. Zij zullen vol verbazing zijn over hun zelf gemaakte grote zeepsop bellen.


De start
Kliederen met zeepsop is eindeloos en voor ouders vaak een voordeel dat je kinderen er alleen nat van kunnen worden. Vies worden ze in ieder geval niet. Ook dit Kliederidee is buiten het allerleukst. De wind kan namelijk (mits die zacht is) geweldig ondersteunen bij het maken van de grootste bellen. Je hebt voor dit idee ook niet veel nodig. Wat afwasmiddel, rietjes en warm water kunnen al voor plezier zorgen. Heb je nog een bolletje wol of touw en een moertje in de schuur liggen? Zoek dan nog even twee takjes erbij en maak je eigen mega bellen blaas.

Stappenplan

  1. Vul je Kliedertafel of een bak vol met zeepsop.
  2. Voeg warm water toe om het sop nog beter te laten worden
  3. Leg diverse materialen neer waar je kind doorheen kan blazen
  4. Maak samen een mega bellenblaas met takken en touw
  5. Doe een grootste bellenblaas contest
  6. Gooi je bak weer leeg en bewaar de bellenblazen voor een volgende keer


Het verloop
Het is erg makkelijk, maar goed zeepsop is toch wel een ‘must’. Er zijn verschillende recepten te vinden op internet. Wij gebruiken altijd afwasmiddel van het merk ‘Dreft’ en het verschil is groot met andere merken zeepsop. Nog een grote emmer warm water erbij en de zeeppret kan beginnen. Je kunt natuurlijk ook kant en klaar zeepsop kopen. Hier zijn de verhoudingen al goed. Maar wil je je hele Kliedertafel vullen met zeepsop heb je toch wel erg veel flessen nodig. Laat je kind lekker zelf het zeepsop en de materialen verkennen. Je kind kan van de materialen zelf een bellenblaas maken. Denk bijvoorbeeld aan een plastic flesje. Snij de onderkant er vanaf en bind er een sok of netje (van uien of fruit) omheen met een elastiek. Er kan een hele lang bel geblazen worden (Meet hem samen eens op) Twee stokken, met een touwtje ertussen en een verzwaring aan het touw, zorgen voor een mega bellenblaas. Deze bellenblaas zorgt voor lange, bobbelende bellen. Heb je een hoepel? Kijk of je een bel helemaal om jezelf heen kunt maken. Ga in Kliedertafel staan en trek de hoepel langs jezelf omhoog. Geen zin in natte voeten? Trek kaplaarzen aan of ga op een krukje staan.

Kliederkans
2-4 jaar
Tel samen de bellen, vang de bellen op met een handschoen of sok. Vergelijk welke bellen het grootste zijn. Wie vangt de meeste bellen in één minuut?

4-6 jaar
Leg een rolmaat of meetlint neer. Hoe groot, lang of dik is de bel? Lukt het om een zeepbel om jezelf heen te maken? Hoe lang is deze bel? Tot hoe ver kwamen we? Hoe lang is het stuk dat we nog moeten?

6-9 jaar
Zoek samen naar de beste recepten en verhoudingen voor het maken van zeepsop. Laat je kind het helemaal zelf maken.
Lukt het om een zeepbel om jezelf heen te maken? Hoe lang is deze bel? Tot hoe ver kwamen we? Hoe ver moeten we nog? Hoeveel cm is dit?

Tot slot
Klaar met bellenblazen? Het sop kan met een beetje warm water en wat extra zeepsop de volgende dag weer gewoon gebruikt worden. Of voeg wat poppen, schuursponsjes en kleding toe en het zeepsop krijgt een heel ander spelelement.

Heb je toevallig een bubbelmat in je bad liggen? Waarom niet een keertje extra badschuim erin en je bubbelmat hard aanzetten…. Plezier gegarandeerd!

Geef een reactie