Kliederen met zelfgemaakte verf

Zelf heerlijk, plakkerige, kleurrijke verf maken en daarna lekker kliederen! Daar worden toch alle kinderen blij van!


Hoe gaaf als je samen met je kind verf kunt maken. Deze verf wordt van eetbare producten gemaakt, dus zelfs de allerkleinste, ‘ik stop nog alles in mijn mond’ kinderen kunnen meedoen! Als je niet bang bent om echt te kliederen, dan is dit iets voor jou. Verf gemaakt? Verzin er samen iets leuks mee om te doen. Wij kozen ervoor om een wit douchegordijn te bekogelen met de zelfgemaakte verf!


De start
Alle producten waren ingeslagen en het recept uitgeprint. Helemaal klaar om zelf verf te gaan maken. Vince en Izzy hadden een dag vrij van school, dus kwamen gezellig mee kliederen. Handig want Vince is negen jaar en Izzy zes. Oud genoeg om zelf een recept te lezen en uit te voeren. Fanatiek gingen zij aan de slag met het lezen en uitvoeren van het recept. Tip: Neem een grote kookpan (minimaal 4 liter) want met dit recept wordt een grote hoeveelheid verf gemaakt.

Stappenplan

 1. Inkopen van ingrediënten en materialen klaarzetten
 2. Zet een grote kookpan op het vuur (minimaal 4 liter)
 3. Vul de pan met 16 kopjes koud water
 4. Voeg 500 gram maizena toe
 5. Voeg 16 eetlepels suiker toe
 6. Roer alles door elkaar
 7. Het duurt ongeveer 10 minuten voordat het kookt en dikker wordt.
 8. Als je een heldere, redelijk doorzichtige massa hebt, is de verf klaar
 9. Laat de verf een klein beetje afkoelen
 10. Verdeel de verf in verschillende bakjes op de Kliedertafel
 11. Laat de kinderen zelf de kleurstoffen toevoegen en kleuren mengen
 12. Laat de verf afkoelen en verzin samen een activiteit met de verf (bijv: Gooien tegen een douchegordijn)


Het verloop
Het zelf maken van verf was al een geweldige activiteit op zich. Het recept werd goed doorgelezen en alle taken werden eerlijk verdeeld onder de drie kliederaars. Het recept is erg makkelijk en dus al snel zelf of deels uitvoerbaar door de kinderen. Toen alle ingrediënten in de pan zaten, duurde het toch een beetje te lang en was ik diegene die stond te roeren. Dat was maar goed ook, want het is een flinke, zware massa. Tussendoor werd er even gespiekt hoe het met de verf was en ook door hen geprobeerd te roeren. Maar dat viel een beetje tegen! De verf was klaar en werd van het vuur gehaald. We verdeelden de verf over verschillende bakjes (Griekse yoghurt bekers). Nu kon het echte verf maken beginnen. Ik had de primaire basiskleuren gekocht (geel, blauw en rood) en een rosé kleur.
Als snel werd er druk gesproken over het mengen en daarna lekker geprobeerd. Omdat het kleurstof voor levensmiddelen is en dus weinig kwaad kan, stond zelfs de jongste ( 1 jaar) mee te doen. Er werd enthousiast gekliederd en de meest prachtige kleuren gemaakt. Toen de verf op was, moest de verf even afkoelen om er echt mee te kunnen gooien. In deze tussentijd konden wij dus mooi even het douchegordijn in de tuin gaan ophangen. Want wij hadden bedacht dat het wel tof was om met de verf te gaan gooien. Helaas gooide een lange, flinke regenbui en harde wind roet in het eten. De kinderen besloten om de verf liever te bewaren en een andere keer te gaan gooien. Ze probeerden nog even of het dan maar in huis mocht of onder de overkapping…. maar dat ging zelfs mij een beetje te ver. ;-0
Kliederkans
2-4 jaar
Verkennen van geschreven taal. Het recept samen lezen en uitvoeren geeft een jong kind al goed de relatie van geschreven taal weer. Lees samen het recept. Verduidelijk dat er een titel, ingrediënten en stappen zijn in een recept. Herkent je kind al wat letters? Weeg eventueel de maizena af. Laat je kind hardop meetellen met kopjes water en eetlepels suiker. Dit zijn mooie rekenkansen.

4-6 jaar
Bouw bovenstaande verder uit door woorden misschien te herkennen en hardop te laten lezen. Ook kunnen er rijmwoorden verzonnen worden. Verdiep het rekenen. bijv: We hebben nu 14 kopjes gehad, hoeveel moeten we nog?

6-9 jaar
Zelf recept laten lezen en uitvoeren. De tijd toevoegen. Hoe laat is het nu? Over ongeveer 10 minuten kookt het, hoe laat is het dan? Heb je een (digitale)keukenthermometer in huis? Laat dan de temperatuur bijhouden. Wat is de tijd en de temperatuur? Hoe snel loopt de temperatuur op etc?
Wat wordt het recept als we maar de helft willen maken van de verf? Eerlijk verdelen van de verf over de bakjes. Hoe kunnen we dat doen? Welke materialen helpen ons hierbij?

Voor alle leeftijden kun je natuurlijk het mengen van de kleuren toevoegen. Daag hen uit om de meest uiteenlopende kleuren te maken en vooral te gaan proberen!

Tot slot
Wij gaan deze verf zeker nog vaker maken, al is het alleen maar om tegen dat douchegordijn te kunnen gooien! De verf is ideaal en volkomen veilig. Ook is de verf gemakkelijk te verwijderen uit de pan en af te wassen. De eetbare kleurstof gaat wat lastiger van je handen af. Een paar keer wassen of scrubben helpt. De dag erna waren onze handen niet meer gekleurd.
Op deze website geven ze je nog wat extra tips, mocht je snel je handen weer schoon willen hebben. Boaz had aardig wat kleurstof op zijn kleding gekregen, dit ging er direct met wassen weer af. Voor de zekerheid heb ik nog wat Shout opgespoten, maar van de vlekken was na een wasbeurt niets meer te zien. Kortom geen redenen dus om het vooral niet te doen ;-0
Kies wel een dag uit waarop de zon schijnt, dan hebben je kinderen minder kleding aan en kunnen ze buiten lekker gaan kliederen met de verf. Want in ons geval was het toch wel erg jammer dat de regen roet in ons plannetje gooide. Wij besloten om lekker met andere materialen aan de slag te gaan en hadden heel veel pret met een kartonnen doos en magneten.
(Kliederen met een kartonnen doos)

Geef een reactie