Kliederen (ontdekken) met kleingeld en vreemde valuta


“Uit welk land komt deze munt mama?”
“Deze munt heb ik ook in mijn spaarpot”
“Hoe voelt het om met je blote voeten over het geld te lopen”?


Bijna iedereen heeft wel een pot vol met muntgeld staan. Wij ook, al jaren Na iedere vakantie werden de overgebleven munten en biljetten erin gestopt. Maar ook het kleingeld wat in huis en broekzakken rondslingert belandt in deze pot.


De start
Zet alle materialen klaar. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je de briefjes vooraf of samen maken. De pot met geld wordt uitgestort over je Kliedertafel en het ontdekken en zoeken kan beginnen.

Stappenplan

  1. Verzamel munten, ook vreemde valuta munten en briefjes
  2. leg bakjes, briefjes, stiften, pincet en atlas klaar
  3. stort al het (klein)geld uit over de tafel
  4. ga op ontdekkingstocht en kijk wat je kind boeit of aanspreekt


Het verloop
Het verloop is totaal afhankelijk van de interesse en leeftijd van je kind. Hier werden de munten erg interessant gevonden. Het feit dat het een betaalmiddel was in een ander land boeide ze minder. Ik heb ze nog wel even kunnen verleiden om het op te zoeken in de atlas. Hier was het vooral tof om het geld te voelen, met blote voeten overheen te lopen en uiteindelijk tussen je tenen te plaatsen. Toen ik magneten toevoegde werd het dolle pret en was het vooral het onderzoek: Welke munten plakken wel aan de magneet vast en welke niet. Er is was weinig interesse voor het sorteren van de munten, maar wel voor het naschrijven van de cijfers. Zijn je kinderen ouder is het een leuke en afwisselende manier om met tafels, wereldkennis en het gebruik van de atlas bezig te zijn. Wanneer je de munten gesorteerd hebt, is het natuurlijk tellen geblazen. Hoeveel geld is het in totaal. Hoeveel van de de verschillende munten passen in een euro? Kortom kijk wat je kind boeit en speel hier lekker op in!

Kliederkans

2-4 jaar
wegen, tellen, sorteren en pakken van geld. Welke cijfers herkennen zij? Kunnen zij al cijfers naschrijven?

4-6 jaar
Van hoog naar lage getallen. Van veel naar weinig geld. Optellen van de gesorteerde getallen. Verkennen van de vreemde valuta. Uit welk land? Waar ligt dat? Starten met op speelse wijze gebruik atlas

6-12 jaar
rekenen met kommagetallen en keersommen. Hoeveel munten van 2 euro? Hoe kunnen we dat sneller berekenen? 2000 Hongaarse Florint, hoeveel euro is dat? Hoe rond je dit af?Valutakoersen omrekenen. Landen opzoeken in de atlas maar ook in Google Maps. Bespreken of zij een beeld hebben bij dit land? Hoe denken zij dat het land eruit ziet? Op zoeken in Google Maps en kijken of de verwachtingen kloppen.

Tot slot
Besluit wat je met het geld wilt doen. Naar een goed doel storten? Mag je kind het op zijn eigen spaarrekening storten? Of gaat het gewoon weer in de pot en gaan we vooral lekker doorsparen!? Maak vooral samen de beslissing! Of ga ergens een lekker ijsje of frietje samen kopen. 😉

Geef een reactie