Kliederlab woensdag 6 november voor Baby en dreumes

Woensdag 6 november was alweer de tweede editie van ons Kliederlab voor baby en dreumes. Er hadden zich weer ontzettend veel enthousiaste ouders met hun kleine Kliederaars aangemeld.

Dinsdagavond om 21:00 uur arriveerden wij bij het Cultuurhuis om alles klaar te zetten. We hadden een Kliederlab bedacht waarin o.a. muziek maken met alledaagse materialen centraal stond. Maar gewoon lekker Kliederen konden we dit keer ook niet laten….

Woensdag tegen half 10 kwamen de eerste Kliederaars voorzichtig binnen. In het midden van de ruimte hadden we onze ‘eye-catcher’ neergezet. En bij binnenkomst werden de kleine ontdekkers al direct naar deze Kliedertafel toegetrokken. Het was een Kliedertafel onderste boven volgehangen met materialen die lekker herrie konden maken. Denk hierbij aan keukengerei, pannen, doppen etc.
We doopten deze Kliedertafel dan ook om tot de Kliederklankentafel.

Het was een succes en al snel klonken de mooiste klanken vanuit deze Kliedertafel.

Een Kliedertafel waar je een eigen muziekinstrument kon maken hadden we ook neergezet. Met pasta, rijst, ballonnen, doppen, karton en blikken konden er allerlei ‘muziekinstrumenten’ worden gemaakt.

Om echt even lekker te Kliederen met Kliederspul geschikt voor de kleinste Kliederaars vond je een Kliedertafel vol met ‘plakkerige en slijmerige’ substanties. Met je handen aanraken vonden de meesten nog wat spannend… maar er lekker in roeren was leuk!

Water heeft een enorme aantrekkingskracht op jonge kinderen. Het was dan ook leuk om een Kliedertafel te vullen met alleen maar water en wat losse attributen. Wat hadden zij een plezier met elkaar. Gaaf om te zien!

De lichtbak wilden we ook deze keer niet laten ontbreken. Vandaag mocht er lekker gekliederd worden op de lichtbak. Met vingerverf en scheerschuim mochten de Kliederaars lekker los gaan! Dat losgaan is gebeurd. Kliederaar Noëlle vond het vooral geweldig om zichzelf helemaal onder te verven en daarna de andere Kliedertafels 🙂

Hoe een Kliederlab meestal verloopt…..
Alle materialen worden eerst heel rustig verkend. Samen met hun ouders gaan de Kliederaars van Kliedertafel naar Kliedertafel. Het eerste half uur is het dan ook nog vrij ‘rustig’. Na een half uur merk je dat de Kliederaars steeds meer het vertrouwen krijgen om zelf op pad te gaan. De materialen zijn verkend en geprobeerd. Het is vooral tijd om de materialen een nieuwe of andere betekenis te geven. De materialen uit de verschillende Kliedertafels vloeien in elkaar over en worden op andere plekken met een ander doel ingezet. De ouders kunnen op dit moment een klein stapje achteruit doen en gaan kijken en genieten van hun kleine ontdekker.
Genieten van hoe hun kind een hand macaroni vooral leuk vindt om naar de Kliedertafel vol water te brengen. Of hoe zij zichzelf met kwasten vol verf heel geconcentreerd onder smeren. Maar vooral genieten van alle nieuwe ontdekkingen die hun kleine Kliederaar opdoet en het plezier wat zij hierbij hebben. Hoe de Kleine Kliederaars in alles het vertrouwen voelen om dit gewoon te mogen en kunnen doen! Hoe tof is dat!

Wanneer wij dit zien gebeuren, dan is het Kliederlab voor ons geslaagd!
En natuurlijk als ouders ons meegeven dat zij geïnspireerd zijn, thuis door willen Kliederen en heel graag een volgende keer weer komen! 🙂

Dank voor jullie komst.

Hopelijk zien we jullie woensdag 18 december bij ons volgende Kliederlab voor baby en dreumes. Opgeven kan nu al via deze link.


Geef een reactie