Kliederen met water


Op de eerste warme dag van het jaar geen zin om gelijk het opblaasbadje tevoorschijn te toveren? Vul dan een Kliedertafel vol met water! Waterpret gegarandeerd.


Afgelopen week was het perfecte voorbeeld van onverwachts hoge temperaturen. In februari beleefden we de warmste dag ooit gemeten in februari…. 18,3 graden. In de zon, uit de wind was het heerlijk toeven. Mijn kinderen willen bij de eerste zonnestralen eigenlijk al in hun zwembroek rondrennen en spelen met water. Dat is vaak wat fanatiek… Maar sinds de aanschaf van de Kliedertafel kan dat spelen met water eigenlijk al heel snel en gebeurt het hier dan ook erg veel.


De start
Om een Kliedertafel vol waterpret te krijgen is niet veel nodig. Pak de tuinslang of laat je kind dit zelf doen en vul de Kliedertafel met water. Voeg ook nog wat emmers met warm water bij, zeker wanneer zij besluiten om in De Kliedertafel als een soort badje te gebruiken. Verzamel verschillende materialen waarmee je kunt vullen en schenken. Wij verzamelen tegenwoordig thuis alle plastic emmers van de snoeptomaten tot de Griekse yoghurt aan toe. Ook de lege zeeppompjes doen het hier goed. De emmers van de snoeptomaatjes hebben gaten aan de onderkant en zijn ook in bad en douche een favoriet.

Stappenplan

  1. Zet je Kliedertafel op het frame in de juiste hoogte of plaats je Kliederbak op de grond
  2. Vul de Kliederbak of tafel met water en voeg ook wat warm water toe
  3. Verzamel allerlei materialen waarmee water gevuld en geschonken kan worden
  4. Koop voor de allerkleinste materialen als sponsjes, washandjes of andere doekjes met een structuur.
  5. Laat je kind allerlei ontdekkingen doen met de materialen die jij aanbiedt of die hij zelf toevoegt.


Het verloop
Door zoveel mogelijk verschillende materialen klaar te leggen zullen de kinderen steeds nieuwe ontdekkingen doen. Je kunt zelf materialen toevoegen of je kind zijn eigen materialen laten verzamelen. Bij ons werd er op een gegeven moment scheerschuim bij gehaald. Zeepsop en een spatel doen het ook altijd goed. Doorzichtige glazen, flesjes of potjes en een potje met vloeibare levensmiddelen kleurstof vinden de oudere kinderen vaak erg leuk. Hiermee kan het water een kleurtje krijgen en kunnen de kleuren vermengd worden. Piepschuim, sateprikkers, oase, aluminiumfolie of papier kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld zelf bootjes van te fabriceren. Als het de juiste tijd van het jaar is, kunnen ook bloemblaadjes zorgen voor heerlijke geurend water. Denk aan rozenblaadjes of lavendelbloemen. Deze ruiken extra sterk.
Voor sommige kinderen is het al genoeg om gewoon lekker te scheppen en gieten met het water. Kijk vooral wat je kind leuk vindt en ga samen op zoek naar materialen waarmee gekliederd kan worden.Kliederkans
2-4 jaar
Waar zit meer of minder water in? Glazen vullen met water, vinger nat maken en muziek maken maar. Begrippen als drijven en zinken verkennen

4-6 jaar
Eerlijk verdelen van het water. (Voeg maatbekers toe) Vaart er een bootje in de Kliedertafel? Meet de afgelegde afstand met een meetlint of rolmaat.
Wordt er gekliederd met meerdere kinderen? Geef aandacht aan het samenwerken, voeg expres een ongelijke verdeling van materialen toe zodat zij gedwongen worden om samen te werken, te overleggen met elkaar en op de juiste manier te communiceren.

6-9 jaar
Ga je met vloeibare levensmiddelen kleurstof aan de slag bekijk dan de verhoudingen water/kleurstof. Voeg maatbekers toe en laat hen hier verschillende metingen meedoen. Laat schattingen maken en nameten met een maatbeker. Wat is meer? Hoeveel ml water denk je dat dit is? Hoeveel ml water is dit meer dan…etc.

Tot slot
Je kunt de tafel leeggooien of gewoon lekker tot de volgende dag laten staan. Nieuwe materialen zorgen de volgende dag weer voor een heel ander spel in de Kliedertafel.
Na schooltijd met de Kliedertafel? Probeer te achterhalen wat je kind allemaal geleerd heeft op school. Rekenen is hierbij misschien het makkelijkste vak om dan verder te oefenen bij het spelen met water.

Geef een reactie