Laat ze Kliederen, ze zijn afwasbaar!

Ouders… het waslabeltje al gevonden?…. Want echt, ze zijn afwasbaar die kinderen van ons.

Vies worden! Voor de ene ouder een ramp, voor de ander niet meer dan vanzelfsprekend, maar vooral voor kinderen het aller, aller, allerleukst! Want als kinderen vies mogen worden, betekent het dat zij ruimte krijgen. Ruimte om hun eigen ideeën uit te voeren, om helemaal op te gaan in hun eigen fantasie, lekker creatief bezig te zijn en nog belangrijker onbewust allerlei heeeeellleeee belangrijke vaardigheden ontwikkelen.

Kliederen.. ik weet het, het klinkt spannend. We hebben al weinig tijd, we zijn druk. Samen spelen, je wilt er best even tijd voor maken, maar het moet vooral niet teveel gedoe zijn toch? Ik wil je niet overtuigen, ik wil je inspireren en daarom toch nog even deze vijf redenen op een rijtje waarom Kliederen echt een goed idee is!

 1. Fysieke ontwikkeling
  Voor kinderen kost het weinig moeite om te kliederen, een beker over tafel is zo gebeurd…. Maar het kost ze wel tijd om praktische vaardigheden te leren. Ze moeten de gelegenheid krijgen om hun bewegingen te verkennen, te versterken en te controleren. Kliederen versterkt de fijne motoriek en de oog-handcoördinatie. Geef ze dus niet altijd een beker met deksel of laat ze een keer zelf hun drinken in schenken… Hoe moeten ze anders leren morsen?
 2. Zintuigelijke ontwikkeling
  Voordat een kind kan praten ontdekt hij de wereld met al zijn zintuigen. Kliederen is dé uitgelezen kans om alle zintuigen te prikkelen, stimuleren en áán te zetten!!
 3. Voor onafhankelijke spel en sociale ontwikkeling
  Yes, wij van Kliederen.com vinden het belangrijk dat ouders samen met hun kids tijd door brengen, maar Kliederen is zo’n meeslepende ervaring voor kids, dat zij het na een kleine opstart van een volwassenen ook heeeeel goed alleen kunnen. Ze doen het snel zelfstandig. Doen zij het ook nog in een omgeving waar veel andere kinderen zijn?, dan bevordert het Kliederen ook nog eens de samenhorigheid. De sociale ontwikkeling en samenwerking met andere Kliederaars! (Jaaaa!! daarom zijn onze Kliederlabs dus de uitgelezen kans je kind samen met anderen kinderen samen te laten Kliederen, spelen en ontdekken)
 4. Goed voor de taalontwikkeling
  Door vele verschillende rijke textuurervaringen te geven, leren zij beter te communiceren.
  Hoe kan je kind plakkerig of slijmerig beschrijven als hij het nooit heeft mogen ervaren?
 5. Kliederen= verwonderen, Kliederen spreekt tot de verbeelding
  De materialen die tijdens het Kliederen worden gebruikt hebben een open einde, geen doel en kunnen in alles veranderen. Een kind kan zijn verbeelding op allerlei manieren gebruiken. Zo worden hoopjes zand bolletjes ijs en een stapel modder en takjes wordt omgedoopt tot taart.
  Een stapel doppen, kurken en knopen zullen al snel veranderen in heerlijke versnaperingen of poppetjes en auto’s.

Houd je niet van Kliederen? Begin klein.

Geef je kind een fles water en wat bekers en bakjes. Laat hem lekker rommelen, schenken en vullen met water.
Heb je een baby of dreumes? Vul een Kliedertafel of afwasteil met laagje water, ballen en voeg wat keukengerei toe… Kind kan de was doen zeg maar…. Te makkelijk, heel veel plezier. Voeg tijdens het spel nog een druppeltje afwasmiddel toe…

Spuit een toefje scheerschuim of slagroom op een kartonnen doos of in een afwasteil. Laat hem lekker met zijn handen er doorheen gaan en ervaren.

Stop wat knopen, knikkers, steentjes, schelpen, takjes, blaadjes in een bakje met water en zet het een nachtje in de vriezer. De volgende dag is het spelen met ijs echt een feestje! Ben je op dreef? Voeg wat verf en kwasten toe en ijsverven is een feit.

Vul een Kliedertafel of afwasteil met zand en zet een maatbeker water erbij.  Voeg wat blaadjes en takjes toe en er wordt heerlijk gerommeld.

Bevalt het Kliederen? Daar geven we je graag nog meer Kliederideeën en vind je toffe Kliedermaterialen. Waaronder die handige, te gekke en makkelijk schoon te maken Kliedertafel!

Kijk, geniet en verwonder!

Aanbevolen voor jou