Maak je eigen Kliederpad

Oeh dat voelt gek!

Dat Kriebelt, prikt of is wel erg zacht…

Op je blote voeten over je eigen Kliederpad vol met zelfbedachte materialen lopen… dat is pas gaaf!


In onze voortuin staat een grote Esdoorn. Een prachtige boom en ieder seizoen heeft de boom zijn eigen kleur. Maar in de herfst ligt de hele tuin bezaaid met helicopters en blaadjes… Daar kunnen we vast iets mee doen dachten we.
Zo heb je in de herfst een tal van materialen om je heen die zich geweldig lenen voor een Kliederpad.
Maar natuurlijk is een Kliederpad altijd leuk en hoeft het niet verbonden te zien aan een seizoen.. kijk maar!


De start
Denk samen na over materialen die je kunt gebruiken voor je Kliederpad. Duik voor inspiratie op Pinterest of loop gewoon een rondje door je tuin, schuur, speelgoed, park of het bos. Er is genoeg te vinden. Een ritje naar een supermarkt zorgt voor ideale dozen die je kunt gebruiken voor je Kliederpad. Geen zin in dozen? Maak dan een vak op de grond met bijvoorbeeld stoepkrijt.

Stappenplan

  1. Ga je voor dozen? Plak dan transparant kaftpapier of dubbelzijdig tape in de doos.
  2. Leg per doos verschillende materialen neer.
  3. Geen dozen? Maak vakken met stoepkrijt of met tape op de grond. Leg hier de materialen in.


Het verloop
Het is vooral erg leuk om samen met je kind(eren) na te denken over materialen die op het Kliederpad gaan komen. Leuk om de fantasie en creativiteit te horen van je kind en te zorgen dat het met materialen lukt die voorhanden zijn. Stal samen de materialen die jullie gekozen hebben uit. Dit kan in een doos, afwasteil of gewoon op de grond. Wie durft er als eerste overheen te lopen?

Kliederkans

2-4 jaar
Benoem alle materialen die je in het Kliederpad gebruikt. Kent je kind alle materialen? Laat je kind proberen uit te leggen wat hij voelt bij de verschillende ‘Kliederbakken’.

4-6 jaar
Laat je kind taal geven aan wat hij voelt bij de verschillende bakken. Praat samen over een logische volgorde van de Kliederbakken op het Kliederpad. Zet samen een heerlijke Kliederroute uit.

6-9 jaar
Maak er een wedstrijd van. Wie is het snelst over het Kliederpad. Houd het wel veilig, want sommige materialen kunnen glad zijn. Op welke manier kun je nog meer over het Kliederpad? Op één been? Gebruik een dobbelsteen en verzin bij elk getal een manier om over het Kliederpad te gaan. Bijv: achteruit, op één been, geblinddoekt etc.

Tot slot
Het Kliederpad kan ook gaaf zijn tijdens het kinderfeestje van je kind. Geef het Kliederpad een thema en maak er een spelletje van. Zorg wel dat het Kliederpad dan wel alvast is opgebouwd. Laat het spel vooral zitten in het ervaren en de verschillende manieren van het Kliederpad afleggen.

Geef een reactie