Samen een speurtocht maken


Speur jij met ons mee?


We hadden het geweldige idee om samen met andere moeders een speurtocht voor elkaar te maken! Met het idee is weinig mis. Sterker nog, het is super grappig! Alleen is een speurtocht opzetten met een vermoeide peuter en een kleuter die het liefst het hele park vol kleurt met pijlen, best een flinke uitdaging.


De start
We hadden bedacht dat we opdrachten verspreid door het park gingen hangen en bij iedere opdracht een letter verdiend kon worden. Lees bij ‘We’ vooral ik, want een speurtocht maken met twee jonge kinderen is nogal een sturende activiteit heb ik zo gemerkt.

Met de materialen van het Kliederlijstje gingen we op pad. We begonnen gewoon op een willekeurige plek de speurtocht en bedachten ook ter plekke ‘samen’ de opdrachten. Het samen bedenken was ook nog best lastig, want de ideeën van mijn kleine man waren wat lastiger uitvoerbaar voor de andere moeders en hun kids. Het werkte gelukkig in mijn voordeel dat hij nog niet kan lezen en ik dus net kon doen of ik zijn idee op schreef….
Goed bedacht Boaz..!

Stappenplan voor onze speurtocht

 1. verzamel alle materialen
 2. zoek een startpunt voor je speurtocht
 3. maak een foto van je startpunt om te delen met de andere deelnemers
 4. bedenk een opdracht
 5. leg een steen neer met een nummer en een letter (nummer verwijst naar de plaats van de letter)
 6. onthoud welke letter je hebt opgeschreven (ik had de zin opgeschreven en de letters genummerd. Ieder gekozen nummer kruiste ik af
 7. maak een foto van de opdracht
 8. zoek een nieuwe plek en zet pijlen hier naar toe
 9. herhaal vanaf stap 4


Het verloop
Het is leuk om de opdrachten ter plekke te verzinnen. Bedenk opdrachten met materialen uit de omgeving of materialen die je zelf neerlegt.
Verzin verschillende beweeg-, foto of tekenopdrachten of kijk wat er in de omgeving te zien is en verbindt hier een opdracht aan.
Wij hadden dit keer een redelijk ‘brave’ speurtocht gemaakt. Volgende keer gaan we de deelnemers wel iets meer laten ‘Kliederen’.

Een greep uit onze opdrachten:

 1. meetlint verstopt, zoeken en de boom opmeten
 2. maak de eerste letter van je naam met allerlei blaadjes die je kunt vinden
 3. luister goed naar de vogels die je hoort, hoeveel verschillende hoor je?
 4. twee lijnen getekend; doe vijf verschillende bewegingen tussen de lijnen
 5. twee emmers neergelegd; maak een weegschaal en zorg dat de emmers in evenwicht zijn. Welke materialen gebruik je?
 6. doe een grappig (Tiktok) dansje
 7. spring als een kikker tussen het klimrek en de boom
 8. span een touw en ga limbodansen, vraag een achtergrond muziekje
 9. maak een toffe schommel in de Treurwilg en test hem uit
 10. hoeveel schoorstenen zie je en kun je de huizen natekenen?
 11. maak een Selfie met de kippen
 12. schreeuw de zin die je hebt gemaakt met alle letters (Dit was uiteraard bij ons huis)

Tot slot
Kinderen vinden het speuren en doen van opdrachten al geweldig. Je hoeft het jezelf niet lastig te maken. Houd het klein.
Tip: Bereid thuis dingen voor. Ik moest de letters op de stenen nog schrijven. Dit kun je prima thuis doen. Bedenk thuis al gekke, eigenzinnige opdrachten die niet afhankelijk zijn van een plek, die kun je ook alvast thuis opschrijven. Kortom, we hebben de aftrap gegeven. De speurtocht is vandaag door een aantal enthousiaste moeders en kinderen gedaan, super leuk!! Op naar de volgende… voorlopig zitten we nog even thuis en mogen we gelukkig nog een ‘frisse neus halen’.

Vind je het leuk om onze speurtocht te doen? Wij hebben een speurtocht gemaakt in het Veerhavenpark ter hoogte van de Kanaalweg Oostzijde 34 in Hellevoetsluis. We durven niet te zeggen hoe lang de opdrachten blijven hangen, maar misschien leuk als je even een frisse neus wilt halen! Kun je ook gelijk onze hut bewonderen en misschien wel verder helpen bouwen!

Heb je zelf een speurtocht gemaakt en wil je die met ons delen? Graag!!! Wij komen hem graag doen.

Geef een reactie